Aston Villa keert na drie jaar terug in Premier League: hoofdrol El Ghazi en Roos

27-05-2019 17:52 Laatste update: 19:49
51

Aston Villa is na drie seizoenen teruggekeerd in de Premier League. The Villans, dit seizoen als vijfde geëindigd in het Championship, nam het in de finale van de play-offs op tegen Derby County en sloot de 'wedstrijd van 200 miljoen euro' winnend af.

Anwar El Ghazi stond namens Aston Villa oog in oog met Derby County-doelman Kelle Roos en oud-Vitessenaar Mason Mount, terwijl Florian Jozefzoon als invaller zijn opwachting maakte namens de ploeg van Frank Lampard. De eerste helft op Wembley ging gelijk op: Derby County had weliswaar meer balbezit, maar beide ploegen konden nauwelijks tot uitgespeelde kansen komen. Vlak voor rust was het El Ghazi die de wedstrijd openbrak: de oud-Ajacied dook na een voorzet van Ahmed Elmohamady op bij de tweede paal en kopte de 1-0 binnen.

Na een uur spelen kreeg Derby County nog een doffe dreun te verwerken. Roos kwam uit zijn goal om een gekraakte voorzet van El Ghazi te onderscheppen, maar greep mis en John McGinn kon profiteren van de blunder: 2-0. The Rams maakten een onmachtige indruk, maar maakten er vlak na de entree van Jozefzoon weer een wedstrijd van. Tyrone Mings maakte aanvankelijk nog een aanval ongedaan met een prachtige sliding, maar Jozefzoon bracht de bal opnieuw in en Jack Marriott zorgde, via de voet van Martyn Waghorn, voor de 2-1.

Aston Villa, vorig seizoen de verliezend finalist op Wembley, had nog tien minuten plus zeven minuten aan extra tijd om de voorsprong over de streep te trekken. Het moest in de zenuwslopende eindfase een slotoffensief van Derby County doorstaan, maar de ploeg van Dean Smith en John Terry kwam de slotminuten zonder kleerscheuren door. The Villians mogen het voor het eerst sinds de degradatie van 2016 op het hoogste niveau proberen. Derby County kan zich opmaken voor het twaalfde opeenvolgende seizoen in het Championship.