RKC is Eredivisionist na ongeloofwaardig slotstuk in De Adelaarshorst

28-05-2019 20:32 Laatste update: 20:36
161

Na een knotsgek duel in Deventer heeft RKC Waalwijk zich tegen Go Ahead Eagles verzekerd van promotie. De Brabanders leken aan het kortste eind te gaan trekken nadat Go Ahead twee keer op voorsprong kwam, maar diep in blessuretijd deed RKC het alsnog: 4-5.

Het bezoek uit Brabant kwam dankzij de 0-0 in Waalwijk met een redelijk gunstige uitgangspositie naar Deventer en die positie werd na twaalf minuten alleen nog maar beter. Na een lichte twijfel wees arbiter Higler naar de stip na een duel tussen Eagles-back Roland Baas en Stijn Spierings, middenvelder van RKC. Emil Hansson, die door de Waalwijkse ploeg gehuurd wordt van Feyenoord, opende vanaf de stip de score.

Twee goals waren op dat moment nodig voor Go Ahead, dat via Istvan Bakx bijna terug kwam in de wedstrijd. Zijn vrije trap plofte op de paal. Aan de andere kant kreeg RKC De Adelaarshorst wél stil. Een ongekende blunder van verdediger Veldmate leverde een schietkans op voor Spierings, die het leer onhoudbaar in de verre hoek schoot: 0-2.

Toch voorkwam de thuisploeg dat de wedstrijd nog voor rust al op slot gezet werd. Het had daarbij wel de hulp nodig van Higler, die na een lichte overtreding van Melle Meulensteen op Thomas Verheydt een strafschop aan Eagles toekende. Veldmate maakte vervolgens zijn fout goed vanaf de stip (1-2) en zag dat zijn ploeg na rust de jacht op de gelijkmaker inzette. Tien minuten na het begin van de tweede helft, enigszins vertraagd door een incident in de kleedkamer van RKC, werd het dan ook 2-2. Richard van der Venne scoorde via het uitgestoken been van Hans Mulder en het geloof in de goede afloop was weer terug in Deventer.

Dat geloof sloeg even later zelfs om in vertrouwen. Bakx werd vrijgespeeld en klopte RKC-goalie Vaessen, waarmee Go Ahead de drie benodigde goals gemaakt had en het virtueel in de Eredivisie stond. Het duel werd er echter alleen nog maar gekker op. Volledig uit het niets tikte Hans Mulder tien minuten voor tijd de 3-3 binnen, waardoor het weer RKC was dat op pole-position lag.

Een ongekend spannende slotfase was het gevolg, waarin Eagles op de poort bleef beuken en één minuut voor tijd alsnog tot scoren kwam. Een inzet vanaf de rechterkant van Pieter Langedijk werd niet aangeraakt en zeilde binnen (4-3), waardoor RKC vier minuten blessuretijd restte om de sensatie helemaal compleet te maken.

De Brabanders leken aan het kortste eind te gaan trekken, maar een rake volley na een klutssituatie van Stijn Spierings draaide het duel voor de laatste keer om: 4-4. De RKC-strafschop in minuut 98, raak geschoten door Mario Bilate, was voor de statistieken. Daarmee is RKC, de nummer acht van het afgelopen Keuken Kampioen Divisie-seizoen, volgend jaar Eredivisionist.