Gevolgen van EL-winst Chelsea voor de Champions League-routes van Ajax en PSV

Gevolgen van EL-winst Chelsea voor de Champions League-routes van Ajax en PSV

Gepubliceerd: woensdag 29 mei 2019 om 22:55wo 29-05-2019 om 22:55

Laatste update: donderdag 30 mei 2019 om 08:52do 30-05-2019 om 08:52

Chelsea heeft zich gekroond tot winnaar van de Europa League. De eindzege van The Blues heeft ook invloed op de Champions League-campagnes van Ajax en PSV volgend seizoen. VoetbalPrimeur zet de gevolgen op een rij.

PSV
Vooral in Eindhoven heeft de winst van Chelsea directe invloed op wie de tegenstander wordt in de voorronde van de Champions League. Doordat The Blues zich via de reguliere competitie al hadden geplaatst voor de Champions League, komt er door de Europa League-winst van Chelsea een extra ticket voor de groepsfase vrij. Deze is bestemd voor Olympique Lyon.

Tweede voorronde
De winst van Chelsea heeft direct gevolgen voor de tweede voorronde voor niet-kampioenen, de fase waar PSV instroomt. Omdat Olympique Lyon zich direct mag melden in de groepsfase van de Champions League, schuiven het Turkse Basaksehir en het Oostenrijkse LASK Linz één voorronde door. Daardoor blijven in deze tweede voorronde nog vier ploegen over: FC Basel, Olympiakos Piraeus, Viktoria Plzen en PSV. De twee eerstgenoemde ploegen beschikken door een hogere ranking over een geplaatste status. In de tweede voorronde speelt PSV dus tegen FC Basel of Olympiakos.

Tegenstander in tweede voorronde: FC Basel of Olympiakos Piraeus

Derde voorronde
Door de winst van Chelsea heeft PSV ook nog kans op een beschermde status in de derde voorronde van de Champions League. Daarvoor moeten FC Basel en Olympiakos dan wel allebei sneuvelen in de tweede voorronde. Door het doorschuiven van Olympique Lyon krijgt PSV dan een beschermde status in de derde voorronde. De mogelijke tegenstanders zijn dan Basaksehir, LASK Linz, Viktoria Plzen en Krasnodar.

Play-off
Ook in de play-offronde heeft PSV een kans op een geplaatste status, al is die kans wel erg klein. Daarvoor moeten minstens vier clubs van het rijtje FC Porto, Dinamo Kiev, FC Basel, Olympiakos en Club Brugge in een eerder stadium worden uitgeschakeld.

Groepsfase
In de groepsfase van de Champions League komt PSV normaal gesproken in Pot 4 terecht, al is er een kleine kans om in Pot 3 te belanden. Van de voorrondeploegen hebben FC Porto, Ajax, Dinamo Kiev, FC Basel, Olympiakos en Club Brugge allemaal een hogere ranking. Als een groot deel van deze ploegen zich plaatsen voor de groepsfase, belandt PSV in Pot 4.

Ajax
Voor Ajax heeft de winst van Chelsea ook gevolgen. Doordat The Blues beslag hebben gelegd op de Europa League, komt Ajax bij eventuele plaatsing voor de groepsfase van de Champions League terecht in Pot 2. Chelsea komt namelijk terecht in Pot 1, Arsenal gaat Europa League spelen en Ajax voegt zich bij zes andere clubs die al zeker zijn van een plek in Pot 2, namelijk Real Madrid, Atlético Madrid, Borussia Dortmund, Napoli, Shakhtar Donetsk en de verliezend Champions League-finalist (Liverpool of Tottenham Hotspur). Ajax heeft namelijk een hogere ranking dan Olympique Lyon (dat doorschuift naar het hoofdtoernooi) en FC Porto is de enige voorronde-ploeg die hoger scoort dan Ajax.

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws