'Beloften Ajax en PSV krijgen ruimer baan in Eerste Divisie na schrappen regel'

'Beloften Ajax en PSV krijgen ruimer baan in Eerste Divisie na schrappen regel'

01-06-2019 07:06
130

Een kleine overwinning voor de beloftenteams van Ajax, PSV, AZ en FC Utrecht: de zogeheten formulierregel vervalt komend seizoen. Daardoor kunnen talenten vaker in actie komen in de Keuken Kampioen Divisie, meldt het Eindhovens Dagblad.

Spelers die het afgelopen seizoen bij het eerste elftal op het wedstrijdformulier stonden mochten dat weekend vervolgens niet meer meedoen met de Jong-teams. De Eredivisie-clubs, de eerstedivisionisten en de KNVB bereikten vorige week een akkoord om de regel te schrappen. Daardoor mogen talenten minuten maken bij de beloften als zij niet zijn ingevallen in de hoofdmacht.

Bij PSV is dat goed nieuws voor spelers als Armando Obispo en Dante Rigo. Zij vielen het voorbije seizoen regelmatig tussen het wal en het schip. Ook komen er nieuwe regels voor keepers, die tot hun 25ste in plaats van hun 23ste mogen deelnemen bij Jong-teams. Een akkoord over een dispensatieregel voor spelers ouder dan 23 jaar kwam er echter niet. Die regel is Ajax en PSV al enige tijd een doorn in het oog.

De Nederlandse topclubs moeten daardoor soms oefenduels inlassen om revaliderende spelers en reserves speeltijd te gunnen. Zo waren bij PSV Trent Sainsbury en Aziz Behich alles behalve wedstrijdfit door een gebrek aan minuten. Na het komende seizoen evalueren de partijen verder.