Update: Afrikaanse CL-finale opnieuw, winnaar moet beker en medailles teruggeven

Update: Afrikaanse CL-finale opnieuw, winnaar moet beker en medailles teruggeven

05-06-2019 20:18
65

Espérance Tunis heeft vrijdagnacht op zeer merkwaardige wijze de titel in de Afrikaanse Champions League geprolongeerd. Tegenstander Wydad AC weigerde verder te spelen in de return, nadat duidelijk werd dat de VAR niet werkte.

De scheidsrechter legde de wedstrijd na ruim een uur spelen stil vanwege een defecte VAR. Die bleek echter vanaf minuut één al niet te werken. De videoscheidsrechter kon daardoor niet ingrijpen op een onterecht afgekeurde goal van Wydad wegens buitenspel.

Wydad weigerde verder te spelen zolang de herhaling niet was bekeken. De voorzitter van de Afrikaanse voetbalbond verscheen zelfs op het veld voor overleg, maar na anderhalf uur oponthoud besloot de arbiter het Tunesische Espérance uit te roepen tot winnaar. Dat leidde weer tot opstootjes op het veld en in de catacomben.

Voor de Marokkaanse ploeg lag de kwestie extra gevoelig, omdat in de heenwedstrijd in Rabat enkele VAR-momenten in het nadeel van Wydad uitvielen. Zo zag het team een penalty-claim worden afgewezen en werd een goal niet toegekend. Dat duel eindigde daardoor uiteindelijk in 1-1. De 1-0 tussenstand in de return bleek daardoor voor Espérance genoeg om de titel te prolongeren.

Overigens werd de Egyptische scheidsrechter Gehad Grisha door de Afrikaanse voetbalbond al voor zes maanden geschorst vanwege zijn 'matige optreden' in die eerste wedstrijd.

Update 20.17: Bizarre ontwikkelingen in Afrika: de return van de Champions League-finale tussen Espérance Tunis en Wydad Casablanca moet opnieuw gespeeld worden. Door een defecte VAR liep de wedstrijd van afgelopen vrijdag compleet uit de hand. Omdat het furieuze Wydad Casablanca weigerde verder te spelen, mocht Espérance Tunis het feestje vieren.

Dat blijkt echter te vroeg gejuicht. Wydad Casablanca liet het er niet bij zitten en woensdag heeft de Afrikaanse voetbalbond besloten dat de return nogmaals gespeeld moet worden. Dat zal gebeuren op neutraal terrein, in Zuid-Afrika. Espérance Tunis is verzocht de trofee en medailles mee terug te nemen. De Tunesiërs zijn het er niet mee eens en stappen naar het Internationaal Sporttribunaal (CAS).