Oranje tankt vertrouwen voor WK na uitzwaaiwedstrijd tegen snoeihard Australië

01-06-2019 20:07
41

De Oranje Leeuwinnen hebben vertrouwen kunnen tanken voor het WK in Frankrijk. De ploeg van bondscoach Sarina Wiegman won tijdens de uitzwaaiwedstrijd in het Philips Stadion met duidelijke cijfers van Australië, dat ook te bewonderen zal zijn in Frankrijk.

De wedstrijd begon echter met een fikse tegenvaller. Linksback Kika van Es botste tegen een tegenstander op, blesseerde haar pols en moest huilend van het veld af. De Brabantse is nog tijdens de wedstrijd naar het ziekenhuis vervoerd: of ze het WK haalt, zal nog moeten blijken. Oranje had het in het vervolg van de eerste helft moeilijk tegen het hard verdedigende Australië, maar kwam vlak voor rust op voorsprong. Sherida Spitse draaide een vrije trap de zestien meter in en Shanice van de Sanden kopte de 1-0 binnen.

Na rust liep het beter bij Oranje, dat al snel op een 2-0 voorsprong kwam. Jackie Groenen bezorgde de bal bij Vivianne Miedema, die zichzelf vrij kapte en de verre hoek vond. Australië drong nog even aan en doelvrouw Sari van Veenendaal moest aan de bak om de aansluitingstreffer te voorkomen. Twintig minuten voor tijd werd de wedstrijd definitief beslist. Australië kreeg een hoekschop niet meteen weg en Van de Sanden volleerde de bal schitterend binnen: 3-0.

De 30.640 toeschouwers in Eindhoven - een recordaantal - zagen hoe Merel van Dongen en Daniëlle van de Donk in de slotfase nog geblesseerd raakten. De schade lijkt echter mee te vallen bij het tweetal. Oranje heeft nu anderhalve week om toe te werken naar het WK: Nieuw-Zeeland is op dinsdag 11 juni de eerste tegenstander in Le Havre.