Oranje-opstelling in Portugal: wel of geen Van de Beek, 'Italiaans' duo in vorm

Oranje-opstelling in Portugal: wel of geen Van de Beek, 'Italiaans' duo in vorm

04-06-2019 10:00
61

In Portugal bereidt het Nederlands elftal zich momenteel voor op de halve finale van de Nations League. Donderdagavond staat de clash met Engeland op het programma. De basisopstelling van Ronald Koeman kan inmiddels voor een groot deel blind worden ingevuld; toch zal de bondscoach nog een paar knopen moeten doorhakken. VoetbalPrimeur bekijkt de opties. 

Na negen intense maanden staat deze week het toetje van een spectaculair voetbalseizoen op het programma. Oranje is een van de vier deelnemers aan de allereerste Final Four-strijd van de Nations League. Engeland, Zwitserland en Portugal zijn de andere landen die een gooi doen naar de hoofdprijs. De contouren van het Nederlands elftal dat deze week twee keer in actie komt, zijn duidelijk. Koeman heeft een herkenbaar team gesmeed waarin acht à negen spelers zeker lijken van een basisplaats. De invulling van een paar posities binnen dit Oranje zijn nog voer voor discussie. 

Van de Beek
Op het middenveld zit Koeman met een probleem - een luxeprobleem, welteverstaan. Afgelopen week sprak de trainer opnieuw zijn bewondering uit voor Donny van de Beek. De 22-jarige Ajacied beleefde een droomseizoen in Amsterdam. Van de Beek ontwikkelde zich spectaculair, scoorde 16 keer en speelde zich in de kijker bij grote clubs uit Engeland, Italië en Duitsland. Tijdens de kwalificatieduels van Oranje met Wit-Rusland (4-0) en Duitsland (2-3), in maart, zat hij 90 minuten op de bank. 

De vijf interlands die Van de Beek op zijn naam heeft staan, waren allemaal vriendschappelijke duels. Koeman koos tegen Wit-Rusland en Duitsland voor een middenveld met Marten de Roon, Frenkie de Jong en Georginio Wijnaldum; mocht de bondscoach besluiten om Van de Beek in Portugal te belonen voor een waanzinnig jaar, dan gaat dat waarschijnlijk ten koste van De Roon. De Jong zakt dan iets terug, naar een meer controlerende rol.


Met de wissel Van de Beek-De Roon beschikt Oranje over (nog) meer dreiging en diepte vanaf het middenveld. Net als Van de Beek is ook Wijnaldum een speler die elke wedstrijd meerdere keren opduikt in het strafschopgebied van de tegenstander.  

Zonder De Roon op levert Nederland daarentegen een speler in die puur defensief denkt en zich beperkt tot afpakken-en-inleveren. Koeman is duidelijk onder de indruk van de controleur van Atalanta Bergamo. Over een speler met de specifieke kwaliteiten van De Roon beschikt hij verder niet. Daarom ligt het meer voor de hand dat we tegen Engeland opnieuw een middenveld mét de oud-speler van Sparta en sc Heerenveen zien. 

In de achterhoede van Oranje kan een teamgenoot van De Roon mogelijk zijn kans grijpen. Na het afhaken van de geblesseerde Kenny Tete haalde Koeman Hans Hateboer bij de selectie. Hateboer heeft, net als De Roon, een topjaar achter de rug in de Serie A. De dynamische rechtsback was de laatste maanden in bloedvorm. Bij zijn concurrent Denzel Dumfries leek de pijp daarentegen juist een beetje leeg na een lang en loodzwaar seizoen met PSV. Koeman zou het tegen Engeland dus kunnen proberen met Hateboer. 


Over loodzware seizoenen gesproken: Van Dijk en Wijnaldum wonnen zaterdagavond in Madrid de Champions League met Liverpool, vierden zondag een groots feest en meldden zich maandagavond in het Oranje-kamp. Mochten de twee onverhoopt niet klaar zijn voor de clash met Engeland op donderdag, dan lijken Stefan de Vrij of Nathan Aké en Davy Pröpper of De Roon, afhankelijk van de keuzes van Koeman, hun meest logische vervangers. 

Kunnen we in de voorhoede van Oranje ook nog een verrassing tegemoet zien? Memphis is een zekerheidje, evenals Ryan Babel, lijkt het. Quincy Promes - van wie Koeman fan is - kan binnen de huidge selectie beschouwd worden als het enige serieuze alternatief voor Steven Bergwijn. Een rol als pure vleugelaanvaller zal weer even wennen zijn voor Promes, die bij zijn ploeg Sevilla tegenwoordig gebruikt wordt als wingback. 

Speelschema Nations League

5 juni: Portugal-Zwitserland (20.45 uur)
6 juni: Nederland - Engeland (20.45 uur)
9 juni: Verliezersfinale (15.00 uur)
9 juni: Finale (20.45 uur) 

De selectie van Oranje

Doel: Jasper Cillessen, Kenneth Vermeer en Marco Bizot
Defensie: Patrick van Aanholt, Nathan Aké, Daley Blind, Virgil van Dijk, Denzel Dumfries, Hans Hateboer, Matthijs de Ligt en Stefan de Vrij
Middenveld: Donny van de Beek, Frenkie de Jong, Davy Pröpper, Marten de Roon, Kevin Strootman, Tonny Vilhena en Georginio Wijnaldum
Aanval: Ryan Babel, Steven Bergwijn, Luuk de Jong, Memphis Depay en Quincy Promes

Donny of De Roon? Wie rechtsback? Wat is, kortom, jouw ideale Oranje-opstelling? Deel het in de comments!