VoetbalPrimeur Elftal van het Jaar: ongekende dominantie van kampioen Ajax

VoetbalPrimeur Elftal van het Jaar: ongekende dominantie van kampioen Ajax

04-06-2019 11:45
163

Het VoetbalPrimeur Elftal van het Jaar is bekend. De laatste twee weken is er liefst 82.000 keer gestemd op wat volgens jullie de beste spelers van het seizoen waren.

Het was het seizoen van Ajax en blijkbaar hadden de supporters van de landskampioen en bekerwinnaar ook een enorme motivatie om actief te stemmen. Per positie zochten we naar de beste spelers van het voorbije Eredivisie-seizoen en wat bleek: slechts één keer kwam een niet-Ajacied als winnaar uit de bus. Uiteindelijk zijn we door jullie stemmen tot de volgende namen gekomen.

Keeper: Andre Onana (Ajax) - 61%
Met grote overmacht is Onana verkozen tot de beste onder de lat. De atletische Kameroener bewees dit seizoen een uiterst betrouwbare sluitpost te zijn. In 33 competitiewedstrijden hield Onana liefst zestien keer zijn doel schoon. Nummers twee en drie Lars Unnerstall en Jeroen Zoet staan met respectievelijk 16% en 11% niet op de foto.

Rechtsback: Noussair Mazraoui (Ajax) - 43%
Het was lange tijd spannend, maar Mazraoui trekt aan het langste eind: de rechtsback van Ajax bekroont het seizoen van zijn doorbraak met een plek in het Elftal van het Jaar. PSV'er Denzel Dumfries verzamelde 4% minder stemmen. Vyacheslav Karavaev, Jonas Svensson en Deyovaisio Zeefuik eindigden op de derde plek met elk 6%.

Linksback: Nicolás Tagliafico (Ajax) - 59%
Het droomseizoen van Tagliafico levert hem als derde Ajacied een plek in het sterrenelftal van de Eredivisie op. De Argentijns international won de dubbel met Ajax en reikte tot de halve finale van de Champions League. Angeliño kwam nog het meest dichtbij met 29% van de stemmen. Tim Handwerker van FC Groningen (5%) is de nummer drie.

Centrale verdediger: Matthijs de Ligt (Ajax) - 61%
De winnaar van de VP Award 2019 en daarom een logische keuze. Negentien jaar, aanvoerder van Ajax, vaste waarde bij het Nederlands elftal, trefzeker in de kwartfinale én halve finale van de Champions League en begeerd door heel Europa: wát een speler. Woorden schieten haast tekort om zijn ontwikkeling en potentie te omvatten.

Centrale verdediger: Daley Blind (Ajax) - 13%
Op gepaste afstand van De Ligt, maar niet minder verdiend: Blind, met 13% van de stemmen. Vooral in de slotfase van het seizoen wierp het clubicoon zich op als één van de leiders bij Ajax. PSV'er Daniel Schwaab, vorig seizoen nog opgenomen in het Elftal van het Jaar, is de best of the rest met 10% van de stemmen.

Controleur: Frenkie de Jong (Ajax) - 69%
In Engeland zou men zeggen: he's in a league of his own. Niemand in de Eredivisie kan voetballen zoals Frenkie de Jong. De Ajacied won in zijn eerste volledige seizoen twee prijzen en dwong een droomtransfer naar FC Barcelona af. Met 60% meer dan de nummer twee, teamgenoot Lasse Schöne, is hij met afstand de beste controleur van het seizoen.

Aanvallende middenvelder: Donny van de Beek (Ajax) - 67%
Met De Jong-achtige aantallen is Van de Beek verkozen tot beste aanvallende middenvelder van de Eredivisie. Van de Beek beschikt over een tomeloze inzet, is met zijn loopacties een continue plaag voor de defensie en scoort ook nog eens aan de lopende band. Veel Europese topclubs willen hem deze zomer inlijven.

Aanvallende middenvelder: Nasser El Khayati (ADO Den Haag) - 11%
Bij het berekenen van het beste elftal kwamen we er vrij snel achter dat het elftal wel érg Ajax-gekleurd was. El Khayati is echter de hoop in bange dagen. De stilist van ADO was afgelopen seizoen goed voor zeventien goals en twaalf assists. Het verschil met nummer drie Michel Vlap is 2%.

Rechtsbuiten: Hakim Ziyech (Ajax) - 66%
Ziyech is volgens jullie de beste rechtsbuiten van de Eredivisie. Zijn belang voor Ajax kan onmogelijk onderschat worden. Hij haalde een bijzonder hoog niveau, scoorde zestien keer, gaf dertien assists én voegde met zijn enorme werklust een extra dimensie toe aan zijn spel. Hirving Lozano (13%) en Martin Odegaard (10%) haalden het podium op gepaste afstand.

Linksbuiten: Dusan Tadic (Ajax) - 49%
Dé man van Ajax. Tadic eindigde het seizoen als spits, maar tijdens de eerste maanden het succesvolle Ajax-jaar gebruikte trainer Erik ten Hag de miljoenenaankoop op de linkerflank. Daar was Tadic wekelijks van grote waarde. Hij is een maatje te groot voor David Neres (21%) en Steven Bergwijn (19%).

Spits: Klaas-Jan Huntelaar (Ajax) - 29%
Natuurlijk was Huntelaar op cruciale momenten van waarde voor Ajax, maar dat hij de voorkeur krijgt boven Luuk de Jong mag een verrassing worden genoemd. Het verschil tussen de spits van Ajax en spits van PSV is uiteindelijk 3%. De gestopte Robin van Persie kreeg van jullie 22% van de stemmen.

Trainer: Erik ten Hag (Ajax) - 57%
Het Elftal van het Jaar heeft natuurlijk ook een trainer nodig. Jullie keuze is gevallen op Erik ten Hag. Onder zijn leiding kende Ajax een van de beste en meest spectaculaire jaren in de afgelopen decennia. FC Emmen-trainer Dick Lukkien eindigt met 14% van de stemmen op de tweede plaats, kort voor Adrie Koster van Willem II (8%).