Transferspektakel in Spanje: zo zien Barça en Real Madrid er komend seizoen uit

Transferspektakel in Spanje: zo zien Barça en Real Madrid er komend seizoen uit

04-06-2019 13:15
41

19 punten. Dat was dit seizoen het immense gat in de Primera Division tussen kampioen FC Barcelona en het zwaar teleurstellende Real Madrid. Om De Koninlijke op de rails te krijgen en een nieuwe topploeg te formeren, krijgt Zinedine Zidane nu een enorme smak geld tot zijn beschikking. Ook van Barça, dat zich al versterkte met Frenkie de Jong, kan nog het nodige spektakel verwacht worden. VoetbalPrimeur blikt vooruit op een wilde transferzomer in Camp Nou en Santiago Bernabéu. 

Dagelijks staan Spaanse sportkranten als Marca, SPORT, Mundo Deportivo en AS vol met de meest spectaculaire transferverhalen over FC Barcelona en Real Madrid. Als alle geruchten en roddels zouden kloppen, beschikken trainers Ernesto Valverde en Zinedine Zidane binnenkort over zes kleedkamers vol vedettes. Zo'n vaart zal het deze zomer niet lopen. Wel is duidelijk dat het op transfervlak smullen wordt deze zomer. Real móet fors investeren om de kloof met Barça te dichten en weer hoge ogen te gooien in de Champions League. De aartsrivaal uit Catalonië betaalde 75 miljoen euro aan Ajax voor Frenkie de Jong. De beste ploeg van Spanje lijkt nog lang niet uitgewinkeld - en van een groot aantal sterren zal afscheid worden genomen.


Reservedoelman Jasper Cillessen is een van de spelers die miljoenen in het laatje moet brengen. De nummer één van Oranje kan zijn loopbaan voortzetten bij Benfica. Ook onder meer Samuel Umtiti, Ivan Rakitic, Philippe Coutinho en Malcom lijken op een Barça-exit af te stevenen. André Gomes en Denis Suárez werden afgelopen seizoen verhuurd aan respectievelijk Everton en Arsenal; voor hen is het ook einde verhaal. 

De Ligt? 
Wie staan over een paar maanden dan wél in de basis bij Barcelona? Aan de achterhoede lijkt weinig te veranderen. Jordi Alba en Nélson Semedo deden het dit seizoen prima, al is ook de Portugese rechtsback genoemd als een van de spelers die verkocht kunnen worden. Barça heeft Sergi Roberto achter de hand op zijn positie. Matthijs de Ligt wordt natuurlijk al maanden aan een transfer naar Barcelona gelinkt - maar Gerard Piqué is niet weg te denken uit het hart van de defensie en Clément Lenglet, een jaar geleden aangetrokken voor 36 miljoen euro, heeft een uitstekend debuutjaar achter de rug. Een overstap van de peperdure De Ligt naar Barça is in dat opzicht eigenlijk niet logisch. 


De Jong is gehaald voor het middenveld. Kenners zien de Oranje-international als toekomstig opvolger van Sergio Busquets. Hij wordt deze zomer 31 jaar en is voorlopig dus nog niet toe aan vervanging. Twee opties: óf De Jong wordt langzaam ingepast en moet in ieder geval komend jaar nog met Busquets strijden om een basisplaats, óf hij krijgt een iets meer aanvallende rol op het middenveld, bijvoorbeeld als vervanger van Ivan Rakitic. De Kroaat wordt door Italiaanse media gelinkt aan Internazionale en Juventus. Probleem: een middenveld met Busquets-De Jong-Arthur beschikt amper over scorend vermogen. Arturo Vidal maakt wél regelmatig een doelpunt. 

Antoine Griezmann moet dé topversterking van deze zomer worden. De Franse vedette kondigde een paar weken geleden zijn afscheid bij Atlético Madrid aan. Griezmann kost ruim 100 miljoen euro. Dat bedrag kan Barcelona bij elkaar sprokkelen met de verkoop van Malcom, Coutinho en eventueel Ousmane Dembélé. 

Revolutie bij Real
Na drie opeenvolgende Champions League-zeges dacht Real Madrid een jaar geleden dat het de verkoop van Cristiano Ronaldo intern kon opvangen. Die misvatting leidde tot een van de slechtste seizoenen uit de clubhistorie. De Koninklijke werd door Ajax uit de Champions League geknikkerd, leed in competitieverband liefst twaalf nederlagen en eindigde 2018/19 zonder grote prijs. Julen Lopetegui en zijn opvolger Santiago Solari konden wieberen; het lot van de club is nu weer in handen van Zidane gelegd. 


Volgens Spaanse media krijgt de Fransman carte blanche van Real-preses Florentino Pérez. De renovatie van het elftal belooft een monsterklus te worden. Voor komend seizoen werden al twee aanwinsten gestrikt. Verdediger Éder Militão komt voor 50 miljoen euro over van FC Porto en voor wonderkind Rodrygo (Santos) werd 45 miljoen euro afgetikt. 

Achter de namen van tal van Real-vedettes staan grote vraagtekens. Gareth Bale komt niet voor in de plannen van Zidane, maar welke club is bereid om een gigantische transfersom voor hem te betalen én zijn astronomische salaris over te nemen? Gaat Real nog een jaar door met de 33-jarige Luka Modric? En wat gebeurt er met spelers als Marcelo, Isco, Mateo Kovacic (dit seizoen verhuurd aan Chelsea) en Dani Ceballos? 


De komst van Eden Hazard lijkt een kwestie van tijd. De Belgische vedette heeft zelf al laten doorschemeren toe te zijn aan een nieuwe uitdaging. Daarnaast wil Real ruim 50 miljoen euro betalen voor Lyon-back Ferland Mendy en is ook een transfer van Eintracht Frankfurt-spits Luka Jovic in de maak. De 21-jarige Serviër wordt gezien als de man die in de nabije toekomst Karim Benzema zal opvolgen. 

De Braziliaanse tieners Rodrygo en Vinícius Júnior komen allebei het beste uit de verf op de linkerflank. Op rechts beschikt Zidane nu over Lucas Vazquéz. Mocht Real erin slagen om Bale, Isco en James Rodriguez - hij keert deze zomer terug van Bayern München - voor een goede prijs te slijten, dan zullen Pérez en Zidane ongetwijfeld een poging wagen om nog een topaanvaller aan de Madrileense selectie toe te voegen. De namen van Kylian Mbappé, Neymar (Paris Saint-Germain) en Mohamed Salah (Liverpool) zingen rond in Bernabéu. 

Welke megatransfers verwacht jij bij Real Madrid? En staat Frenkie komend seizoen in de basis in Barcelona? Deel je mening in de comments!