Ronaldo dirigeert Portugal met hattrick naar eerste Nations League-finale

05-06-2019 22:38
80

Portugal is de eerste finalist in de historie van de Nations League. In een tumultueuze wedstrijd tegen Zwitserland trok het gastland aan het langste eind door drie goals van Cristiano Ronaldo: 3-1.

Portugal bereikte de Final Four van de Nations League door als eerste te eindigen in een groep met Italië en Polen, terwijl Zwitserland te sterk was voor België en IJsland. De Zwitsers begonnen als underdog aan de halve finale in Porto, maar stichtten in de beginfase wel het meeste gevaar. Xherdan Shaqiri en Haris Seferovic waren dicht bij de openingstreffer.

Aan de andere kant liet Cristiano Ronaldo zich niet onbetuigd. De Portugese sterspeler kopte de bal over uit een corner. Dat bleek de opmaat voor de 1-0. Ronaldo zette zichzelf enkele minuten na zijn kans achter een omstreden vrije trap en jaagde de bal van grote afstand in de rechterhoek. De Zwitserse doelman Yann Sommer ging daarbij niet vrijuit.

In de tweede helft voerde Zwitserland de druk weer op. Na 57 minuten resulteerde dat in de gelijkmaker. De manier waarop de benutte penalty van Ricardo Rodriguez tot stand kwam, was echter opvallend: Zwitserland kreeg geen strafschop, Portugal counterde en Bernardo Silva versierde een strafschop, maar de VAR greep in, waardoor scheidsrechter Felix Brych de bal alsnog op de stip legde voor de Zwitsers.

In de slotfase werd het alsnog de avond van Ronaldo. De aanvaller van Juventus tekende drie minuten voor tijd uit het niets voor de 2-1, waarna hij amper twee minuten later óók nog de 3-1 maakte. Portugal staat daardoor in de finale van de Nations League, die zondagavond wordt afgewerkt. De winnaar van Nederland - Engeland is de tegenstander.