Oranje op rapport: Frenkie-masterclass, Bergwijn ijzersterk, één onvoldoende

06-06-2019 23:30
181

Het Nederlands elftal heeft zich donderdagavond na een knappe comeback tegen Engeland geplaatst voor de finale van de Nations League (3-1). VoetbalPrimeur maakt rapport op van 120 minuten voetbal in Guimarães.

Jasper Cillessen - 6,5: Kreeg niet gek veel te doen. Bij de penalty van Marcus Rashford ging hij misschien iets te snel naar de hoek, maar de Oranje-doelman staat ook niet bekend als een specialist. In de tweede helft voorkwam hij een doelpunt van Jadon Sancho met een knappe redding.

Denzel Dumfries - 6,5: Het seizoen van Dumfries begon eind juni 2018 en bijna twaalf maanden later oogde hij nog net zo gretig. De druistige PSV'er moet wel oppassen dat het niet doorslaat in overenthousiasme.

Matthijs de Ligt - 7: Het was een wedstrijd met twee gezichten voor De Ligt. Eerst ging hij in de fout bij de openingstreffer van Engeland, maar met een kenmerkende kopbal zette de verdediger Oranje weer op gelijke hoogte. Op zijn fout na speelde hij buitengewoon goed.

Virgil van Dijk - 7: In het publiek zaten blijkbaar veel supporters uit Manchester, want Van Dijk werd bij elk balcontact getrakteerd op een fluitconcert. De stoïcijnse aanvoerder van Oranje bleek daar - uiteraard - geen moment van onder de indruk. Ironisch: bij de Engelse defensie ging in de verlenging alles mis.

Daley Blind - 7: Een prestatie zoals we die van Blind kennen in Oranje. Behoorde niet tot de uitblinkers bij Oranje, maar zakte ook zeker niet door het ijs. Zijn pass met buitenkantje was een hoogtepunt. Je kunt echter zien dat linksback niet helemaal 'zijn' positie is.

Marten de Roon - 5,5: Geen grootse wedstrijd van de Atalanta-uitblinker, die van bondscoach Ronald Koeman de voorkeur kreeg boven Donny van de Beek. De Roon betaalde dat vertrouwen niet echt terug en leidde met een lastige terugspeelbal de fout van De Ligt in.

Frenkie de Jong - 8: Zonder echt op te vallen speelde De Jong een uitstekende wedstrijd in de halve finale van de Nations League. Met zijn typische schijnbewegingen legde hij de Engelse middenvelders regelmatig in de luren. Een masterclass. Compleet leeg moest hij in de verlenging het veld ruimen.

Georginio Wijnaldum - 6,5: In een vooruitgeschoven rol op het Oranje-middenveld deed Wijnaldum het aardig, maar het ontbrak hem aan finesse in de eindfase. Dat kan niet los worden gezien van het feit dat hij vijf dagen geleden nog de Champions League-finale speelde - en won.

Steven Bergwijn - 8: PSV lijkt Bergwijn alvast uit te kunnen zwaaien, want de 21-jarige aanvaller speelde een ijzersterke wedstrijd tegen Engeland. De belangstelling van Manchester United en vooral Tottenham Hotspur zal er na vanavond zéker niet minder op worden.

Memphis Depay - 5: Het spel van Memphis kan worden samengevat in één woord: onnauwkeurig. De Oranje-aanvaller was onrustig aan de bal, deed meer fout dan goed, maar creëert wel áltijd kansen voor zichzelf en zijn teamgenoten. Genoeg voor een voldoende is het niet, ondanks twee assists.

Ryan Babel - 5,5: Net als in de vorige interland tegen Duitsland (2-3) wist Babel niet te overtuigen. Als het zo doorgaat, ziet de routinier zijn basisplaats onder Koeman in gevaar komen.

Wissels

Donny van de Beek - 7: Viel na 68 minuten in en voegde met zijn werklust en diepgang wat toe aan Oranje. Had wel moeten scoren bij zijn kans in de tweede helft.

Quincy Promes - 7,5: Viel net als Van de Beek na 68 minuten in en loodste Oranje in de verlenging naar de finale. Onder zijn druk maakte Kyle Walker een eigen doelpunt en in de tweede helft van de verlenging schoot hij zelf raak.

Davy Pröpper - x: Viel na 91 minuten in en speelde dus te kort voor een beoordeling.

Kevin Strootman - x: Viel na 114 minuten in en speelde dus te kort voor een beoordeling.