Oranje knokt zich ten koste van Engeland naar allereerste finale Nations League

06-06-2019 23:22
99

Het Nederlands elftal heeft ten koste van Engeland de finale van de Nations League bereikt. Na een hoofdrol voor Matthijs de Ligt en met dank aan twee Engelse blunders in de verlenging trok Oranje met 3-1 aan het langste eind in Guimarães.

Beide landen deelden in de openingsfase wat speldenprikjes uit, maar Nederland nam langzaam maar zeker de regie. Oranje werd gevaarlijker, al was het wachten op uitgespeelde kansen. Een grote fout van De Ligt gooide roet in het Nederlandse eten. De Ajax-verdediger verspeelde de bal in de eigen zestien en legde vervolgens Marcus Rashford neer. De Engelse spits benutte zelf de penalty.

Nederland had het even moeilijk in een verder vrij matige wedstrijd. Denzel Dumfries voorkwam met een uitstekende ingreep dat Rashford zijn tweede kon binnenschieten en doelman Jasper Cillessen haalde een inzet van Fabian Delph van de lijn. Op slag van rust kreeg Nederland de beste kans om iets terug te doen. De Ligt kopte net naast uit een hoekschop en wist zijn fout zo nog niet te herstellen.

In de tweede helft had Oranje aanvankelijk moeite om onder de Engelse druk uit te komen en Cillessen moest de 2-0 van Jadon Sancho voorkomen. Ook Nederland kreeg echter kansen. Steven Bergwijn claimde tevergeefs een strafschop na een overtreding van Ben Chilwell en Memphis Depay leek op doelman Jordan Pickford af te kunnen, maar was - niet voor het eerst - slordig.

De Engelse storm ging liggen en Nederland controleerde. In de 73e minuut toonde De Ligt veerkracht. De verdediger toonde zijn waarde door een hoekschop binnen te koppen. Invaller Donny van de Beek was dicht bij de 2-1, maar schoot hoog over. Dat leek even een dure misser te worden, toen Jesse Lingard binnen schoof. De VAR keurde de goal echter af wegens buitenspel.

In de meeslepende slotfase golfde het spel op en neer en kregen beide kansen zeer goede kansen om de beslissing te forceren. Zo wilde Oranje een penalty na hands, schoot Memphis in kansrijke positie hoog over en raakte Raheem Sterling voor Engeland de bovenkant van de lat. Het bleef 1-1, waardoor verlenging uitkomst moest bieden. Daarin was Oranje de bovenliggende partij en een Engelse blunder hielp Oranje een handje.

John Stones verslikte zich in Memphis, die Pickford nog op zijn weg vond. De rebound was voor de ingevallen Quincy Promes. Hij zag de bal via Kyle Walker in het doel verdwijnen: 2-1. Een nieuw cadeautje van de Engelsen zorgde voor de 3-1 van Promes, waardoor Nederland in de finale staat. Daarin is Portugal zondag de tegenstander.