ECA-voorzitter slaat terug: 'Ajax bereikt halve finale, maar speelt voorronde'

ECA-voorzitter slaat terug: 'Ajax bereikt halve finale, maar speelt voorronde'

07-06-2019 07:15
72

Andrea Agnelli snapt niets van de kritiek op zijn plannen voor een 'gesloten' Champions League. Volgens de voorzitter van de European Club Association (ECA) is zijn idee juist bedoeld om het voetbal eerlijker te maken. Hij haalt Ajax aan als voorbeeld.

De ECA zet vanaf 2024 in op een Europees systeem met drie competities, die de huidige opzet van de Champions League en Europa League moet vervangen. Tussen de drie competities komt dan een promotie/degradatie-regeling. Uit Duitsland en Engeland klonk echter al kritiek op de plannen en in Spanje spraken alleen Real Madrid en FC Barcelona niet meteen hun aversie uit.

Volgens Agnelli wordt het geld juist eerlijker verdeeld door in totaal liefst 96 clubs toe te laten tot de Europese toernooien. "Het gaat erom dat we stabiliteit creëren", wordt hij geciteerd door Voetbal International. "Daarom kunnen de veertig hoogst genoteerde clubs in het nieuwe Europese systeem hun positie voor het jaar erop al gedurende het seizoen veiligstellen."

De Juventus-president wijst vooral op de Europese middenmoot. "Het gaat om de ploegen vanaf plaats 16 tot en met plaats 40 of 50 op de coëfficiëntenranglijst. Dat zijn de clubs die de grootste risico's lopen. Zij kunnen minder groei doormaken in een Europese competitie, simpelweg vanwege de beperkte toegang die ze hebben."

Ajax is volgens Agnelli een lichtend voorbeeld. "Ajax bereikte dit seizoen de halve finales in de Champions League en pakte in eigen land de dubbel. Maar zij staan straks slechts in de voorronde van de Champions League. Hoe moet een club als Ajax dan groeien?"

Door het gesloten systeem zullen de Europese topclubs vaker tegen elkaar spelen. Veel landen vrezen echter dat zo een competitie voor de superrijken ontstaat.