Noorwegen kan het ook zonder Hegerberg en zet Nigeria in één helft opzij

08-06-2019 22:54
42

Noorwegen is sterk begonnen aan het WK voor vrouwen. De wereldkampioen van 1995 trad in Reims aan tegen Nigeria, trok de wedstrijd in de eerste helft al naar zich toe en kan met een goed gevoel toewerken naar de confrontatie met gastland Frankrijk.

Hegerberg-loos Noorwegen heeft genoeg aan één helft
Ballon d'Or-winnares Ada Hegerberg en haar zus Andrine, beide in conflict met de Noorse bond, waren de grote afwezigen in de ploeg van Martin Sjögren, maar werden niet gemist. Noorwegen sprong in de eerste helft effectief met haar kansen om én kreeg een beetje hulp van Nigeria. Guro Reiten scoorde met een van richting veranderd schot, Lisa-Marie Utland knalde de 2-0 onder de lat en Osinachi Ohale zorgde met een eigen doelpunt voor 3-0.

Na rust kwam er geen verandering meer in de score. De vervelende blessure die de Nigeriaanse verdedigster Faith Michael opliep was het meest opzienbarende moment van de tweede helft: de onfortuinlijke Michael botste frontaal tegen de uitgekomen doelvrouw Tochukwu Oluehi op en mooest per brancard afgevoerd worden.

Spanje wint met geluk
De Spaanse vrouwen speelden tegen het debuterende Zuid-Afrika, dat in de openingfase niet van de eigen helft afkwam. Toen het dat voor het eerst deed, na ongeveer een half uur spelen, was het meteen raak. Het eerste WK-schot van de voetbalvrouwen van Zuid-Afrika, afkomstig van de voet van Thembi Kgatlana, was meteen raak: 1-0. Na rust voerden de Spaanse dames de druk verder op en was het een kwestie van tijd voordat de doelpunten zouden vallen. Daar had de ploeg uit Zuid-Europa wel de hulp van de scheidsrechter voor nodig, die de bal tot twee keer toe op de stip legde en bij het tweede penaltymoment Nothondo Vilakazi (Zuid-Afrika) van het veld stuurde. Beide strafschoppen werden benut door Jenifer Hermoso, waarna Lucia Garcia aan alle spanning een einde maakte: 1-3.

Duitsland komt goed weg
Duitsland voerde vanaf het eerste fluitsignaal de boventoon, maar de lat stond een treffer in de weg. Aan de andere kant kwamen de Duitsers goed weg, toen Li Yang de paal trof in de counter. In de tweede helft brak Giulia Gwinn de ban voor Duitsland met een fraai schot. De aanvoerster schoot raak na een afgeslagen hoekschop. De Chinezen zetten daarna aan. Een gelijkmaker bleef echter uit, mede doordat een schot van Rui Zhang rakelings overvloog.

Duitsland, dat op het vorige WK de laatste vier bereikte, gaat voorlopig aan kop in groep B. Spanje en Zuid-Afrika, de andere landen in de poule, nemen het zaterdagavond nog tegen elkaar op. De aftrap van dat duel is om 18.00 uur in Le Havre.