Portugese pers in de wolken: 'Ze speelden met de Nederlandse wapens'

10-06-2019 06:30
31

De Portugese pers is in de wolken met de eindzege in de Nations League. In een tegenvallende finale werd het Nederlands elftal met 1-0 verslagen. VoetbalPrimeur maakt een rondje langs de velden.

Het Nederlands elftal was zondagavond in Porto niet opgewassen tegen Portugal, dat won door een doelpunt van Gonçalo Guedes. 'En dat terwijl Oranje trouw bleef aan de principes die de ploeg tegen Engeland succes opleverde: veel balbezit, korte passing en geduldig wachten op gaten in de defensie van de tegenstander', schrijft Diario de Noticias.

'Opvallend was dat Portugal met de Nederlandse wapens speelde. Dat leverde in de eerste helft steeds meer druk op', klinkt het. 'De snelle balcirculatie van de Portugese ploeg zorgde regelmatig voor paniek in de Oranje-defensie, al was er altijd nog de indrukwekkende Virgil van Dijk.'

'In de tweede helft kwam Quincy Promes in het veld voor de onzichtbare Ryan Babel en viel ook Donny van de Beek in. De Ajax-middenvelder heeft een enorm vermogen om voor het doel van de tegenstander te verschijnen, maar amper een minuut na zijn entree scoorde Portugal via Guedes. Nederland kwam die zware klap niet meer te boven.'

Portugal controleerde de wedstrijd bijna volledig, gokkend op de hechte verdediging en snelle counters', analyseert A Bola. 'Lange tijd was de score in balans, doordat er geen grote kansen te noteren vielen. Portugal was echter de bovenliggende partij. De agressieve tactiek werd in de tweede helft beloond. Nederland probeerde het nog wel, maar Rui Patricio keepte attent. Portugal was beter en won verdiend.

Record zag dat Frenkie de Jong niet in zijn spel kwam. 'De Jong, volgend seizoen bij FC Barcelona, werd uit de wedstrijd gespeeld door de ijzersterke William Carvalho, terwijl Virgil van Dijk en Matthijs de Ligt zich moesten vermenigvuldigen om de Portugese aanvallen te pareren. In de eerste helft was Jasper Cillessen de held van Nederland door Portugal keer op keer van scoren af te houden. Hij had echter geen antwoord op de winnende goal van Guedes.'