Spelersrapport: Van Veenendaal blinkt uit, maar veel Leeuwinnen onder de maat

11-06-2019 17:10
47

De Oranje Leeuwinnen zijn dankzij invalster Jill Roord met de schrik vrij gekomen in hun openingsduel op het WK in Frankrijk. VoetbalPrimeur deelt cijfers uit na de magere 1-0 overwinning op Nieuw-Zeeland.

Sari van Veenendaal – 8: Nederland had het overwicht, maar Nieuw-Zeeland kreeg zeer grote kansen. Van Veenendaal hield Oranje op de been met enkele uitstekende ingrepen.

Desiree van Lunteren – 7: Haar verleden als aanvallende middenvelder kwam haar goed van pas. Van Lunteren toonde bovendien een goede voorzet in huis te hebben. Ze bediende onder meer Miedema en schonk de spits ook in de tweede helft een goede kans.

Stefanie van der Gragt – 7: Van der Gragt heerste achterin. In de lucht was ze niet te verslaan, ze greep regelmatig sterk in en ook haar crosspasses waren zuiver. Een puik optreden en een rustpunt in vergelijking met haar defensieve partner.

Dominique Bloodworth – 4,5: Een valse start voor Bloodworth. Oranje werd al vroeg gered door de lat, nadat ze zich had verslikt in een tegenstander. Bij de eerste grote kans na rust was ze opnieuw haar opponent kwijt. Aan de andere kant verzuimde ze in de eerste helft de score te openen na een corner.

Kika van Es – 5: Het was lange tijd de vraag of Van Es op tijd hersteld zou zijn van haar polsbreuk. Ze stond 'gewoon' aan de aftrap, maar het was een duel om snel te vergeten. Weinig lukte bij Van Es en de wissel kwam dan ook niet als een verrassing.

Sherida Spitse – 5,5: Bewaart de balans in het elftal en heeft overzicht, maar haar manco kwam veelvuldig aan het licht in Le Havre. Spitse handelde te traag, waardoor ze de problemen over zichzelf afriep.

Jackie Groenen – 6: De enige die zich enigszins onttrok aan de besluiteloosheid op het middenveld. Groenen kweet zich behoorlijk van haar taak, maar werd na 76 minuten vervangen door Roord.

Danielle van de Donk – 5,5: Vooraf veelvuldig getipt als een van de mogelijke smaakmakers, maar Van de Donk oogde zeker voor rust wat ongelukkig. Haar bedrijvigheid compenseerde dat slechts ten delen.

Shanice van de Sanden – 5: Het gevaar van Van de Sanden werd grote delen van de wedstrijd beteugeld door de Nieuw-Zeelanders. De snelheidsduivel toonde in de tweede helft iets verbetering, maar al met al bracht ze te weinig.

Vivianne Miedema – 7: In de eerste helft was ze weinig gelukkig, maar na de pauze kwam Miedema meer in het stuk voor. Ze was sterk aan de bal, was een paar keer dreigend en toonde bij vlagen haar klasse. Het is vooral aan haar teamgenoten om de spits vaker in stelling te brengen.

Lieke Martens – 7,5: Binnen de minuut zette Martens haar directe tegenstander te kijk. Het zette de toon voor een sterke start van de FC Barcelona-speelster, maar ze viel in het vervolg iets terug. Wel lange tijd de meest dreigende speelster bij Oranje.

Invallers:

Merel van Dongen – 7: De invalsters maakten het verschil in de slotfase. De voorzet van Van Dongen leidde het doelpunt in.

Jill Roord – 7: Wat een invalbeurt. Roord scoorde in blessuretijd, waardoor de Leeuwinnen met de schrik vrij kwamen.

Lineth Beerensteyn – x: Viel laat in, maar legde de voorzet van Van Dongen goed klaar voor Roord.