Waarom Oranje tegen Nieuw-Zeeland matig en véél te voorspelbaar was

Waarom Oranje tegen Nieuw-Zeeland matig en véél te voorspelbaar was

12-06-2019 11:00
46

De Oranje Leeuwinnen begonnen het WK in Frankrijk ondanks een stroeve wedstrijd met een 1-0 zege op Nieuw-Zeeland. We maken kennis met de ploeg van bondscoach Sarina Wiegman: wat zijn de sterke en zwakke punten van de regerend Europees kampioen?

Door Koen Bloks



Oranje opent het kampioenschap tegen Nieuw-Zeeland. Deze stugge tegenstander verdedigt in een 4-4-2. Ook in aanvallend opzicht komt de ploeg met vier middenvelders en twee spitsen voor de dag. Oranje speelt traag, voorspelbaar en lang in de opbouw.

Oranje begon erg slordig aan de wedstrijd en toonde weinig geduld. De Leeuwinnen bouwden op met in de meeste situaties vier verdedigers op één lijn. Daarvoor probeerde Sherida Spitse als contoleur voor de defensie aan de bal te komen. Nieuw-Zeeland hield het midden in veel situaties goed dicht, waardoor dat niet lukte. De (trage) passing van Oranje kwam daardoor voorspelbaar uit bij Kika van Es, die geen mogelijkheden had om voorwaarts de oplossing te vinden. Vaak mondde dit uit in een lange bal vanuit Stefanie van der Gragt richting de voorhoede, met een bijgesloten Van Es richting Lieke Martens. Oranje toonde geen lef om met een dribbel een reactie van de aanvallers uit te lokken en geen opbouwvariaties met een uitzakkende middenvelder.



Wanneer de Leeuwinnen de mogelijkheid hebben om voor serieuze dreiging te zorgen, wordt de verkeerde keuze gemaakt. Jackie Groenen kan Martens vrijspelen in het midden van het veld maar kiest voor een breedtepass. Secondes later wil Daniëlle van de Donk de één-twee aangaan met Vivianne Miedema, maar die draait open en verliest de bal.

Oranje heeft in de voorhoede veel snelheid met Miedema en vooral Shanice van de Sanden, maar ook veel dynamiek met Martens en Van de Donk. Van de Donk speelde als nummer 10 en heeft veel inzicht: de creatieve speelster dook veel als linksvoor op in de zone, zodat Martens in het midden vrij kon komen. Martens kon vanuit het midden van het veld slechts één kans voor een ploeggenoot creëren. Het lukte de Oranje Leeuwinnen deze wedstrijd niet om grote kansen te creëren. Dat kwam vooral doordat verkeerde keuzes werden gemaakt en er geen durf werd getoond in acties en passes. Het was daarom geen verrassing dat Oranje bijna alleen maar uit voorzetten vanaf de zijkant gevaarlijk kon worden.



Nieuw-Zeeland speelt erg compact en gaat in de tweede helft steeds defensiever spelen. Oranje krijgt daardoor steeds minder de mogelijkheid om door de defensie heen te spelen. De voorzet wordt daardoor een steeds beter wapen: met een gouden wissel tot gevolg.

De wedstrijd werd uiteindelijk toch nog gewonnen: Jill Roord kwam als invaller in de ploeg en knikte de bal – na opnieuw een voorzet vanaf de flank – tegen de touwen. Dit doelpunt volgde na een tactische wissel van Sarina Wiegman. Roord kwam in de ploeg voor rechtercontroleur Jackie Groenen. Roord brengt van nature veel meer diepgang voor het doel. Precies wat Oranje nodig had nadat Nieuw-Zeeland was geswitcht van een 4-4-2 naar een 4-4-1-1 en zich massaal terugtrok voor het eigen doel. Op dat moment was de keuze voor een voorzet vanaf de flank – gezien de kleine ruimtes op het veld – wél de juiste.

Dankzij de overwinning staat er minder druk op de volgende wedstrijd. Aanstaande zaterdag spelen de Oranje Leeuwinnen tegen Kameroen. Enkele aandachtspunten voor de Oranje Leeuwinnen in de volgende wedstrijd:



Desiree van Lunteren en Van Es positioneren zich –zelfs beide tegelijk – te hoog op het veld in situaties waarin dit niet de juiste keuze is. Een zwakte voor dit Oranje is om in omschakelmomenten terecht te komen met alleen de verdedigers en Spitse achter de bal. Beide momenten leveren tegen Nieuw-Zeeland grote kansen op.



Van Lunteren en Van Es positioneren zich te ver van de buitenste middenvelders af. Hierdoor werd de middenlinie van Nieuw-Zeeland nooit uit elkaar getrokken om doorheen te passen. Oranje moet in de opbouw minder voorspelbaar worden en durf tonen in indribbelen en passing. Een uitzakkende middenvelder zou hierbij kunnen helpen.

De @LaptoptrainerNL kijkt voor VoetbalPrimeur naar de belangrijkste wedstrijden in binnen- en buitenland en probeert op een begrijpelijke wijze de theoretische kant van het voetbal te belichten.