'Statement' van PSG met De Ligt: Hij wordt natuurlijk niet gekocht voor de bank

'Statement' van PSG met De Ligt: "Hij wordt natuurlijk niet gekocht voor de bank"

12-06-2019 15:00
160

FC Barcelona, Juventus, Manchester United, Manchester City, Bayern München, Liverpool: allemaal zijn of waren ze in de markt voor Matthijs de Ligt. Paris Saint-Germain lijkt echter de beste papieren te hebben om de aanvoerder van Ajax te strikken. Als de deal doorgaat, is dat niet alleen financieel goed nieuws voor De Ligt. Hij verzekert zich ook van veel speeltijd.

Het verhaal is bekend: De Ligt is na een uitmuntend seizoen in de Eredivisie en Champions League onhoudbaar geworden voor Ajax. Barcelona léék de beste papieren te hebben om hem net als maatje Frenkie de Jong te verwelkomen in Camp Nou, maar de Catalaanse grootmacht is de laatste weken links en rechts ingehaald.

Een transfer naar PSG lijkt nu de voorkeur te hebben van De Ligt. Zaakwaarnemer Mino Raiola zou deze week in Parijs zijn geweest om de reeds vergevorderde onderhandelingen af te ronden. Op het eerste oog is de keuze van De Ligt verrassend. Maar wie verder kijkt dan zijn neus lang is, ziet dat hij in Parijs naast financiële ook sportieve garanties krijgt.

"Weinig concurrentie voor De Ligt"
"Als De Ligt daadwerkelijk naar PSG vertrekt, dan staat hij meteen in de basis", voorspelt Rich Allen, journalist van Get French Football News, in gesprek met VoetbalPrimeur. "Waarschijnlijk wordt hij de vaste partner van Thiago Silva, zodat Marquinhos kan doorschuiven naar het middenveld."

"Trainer Thomas Tuchel heeft dat vorig seizoen al regelmatig geprobeerd. Die experimenten hadden ook te maken met het gebrek aan controlerende middenvelders. Na verloop van tijd zal Marquinhos naast De Ligt komen te staan, omdat Silva (34, red.) een jaartje ouder wordt. Zijn contract loopt volgend jaar ook af."

"PSG heeft voor het centrum van de defensie alleen de beschikking over Silva, Marquinhos en Presnel Kimpembe, dus De Ligt heeft niet veel concurrentie. Tuchel en de clubleiding vinden de talenten uit de eigen opleiding nog te licht voor het grote werk", aldus Allen. "Gezien de transfersom wordt De Ligt natuurlijk niet gekocht voor de bank."

Gunstige vooruitzichten voor De Ligt
Tuchel is een trainer die PSG - soms noodgedwongen door de relatief kleine selectie - grofweg in twee formaties laat spelen: 5-3-2 en 4-3-3. Bovendien rouleert de Duitser veel. In een systeem met vijf verdedigers bestrijken Dani Alves of Thilo Kehrer en Juan Bernat of Layvin Kurzawa de rechter- en linkerkant. Marquinhos, Thiago Silva en Presnel Kimpembe vormen het centurm van de defensie. Het ligt voor de hand dat Kimpembe zijn plek verliest aan De Ligt.

In een 4-2-2-formatie blijven de poppetjes in principe hetzelfde. De Ligt komt op de plaats van Kimpembe en Marquinhos schuift door naar het middenveld, waar hij naast Marco Verratti komt te spelen. Omdat PSG elk seizoen zo'n zestig wedstrijden afwerkt en te maken krijgt met blessures en schorsingen, kan dit natuurlijk per week verschil. En nogmaals: Tuchel rouleert veel.

Allen vertelt aan deze website dat de aanstaande transfer van De Ligt groot nieuws is in Frankrijk. "Dit wordt gezien als een heel groot ding. Al een tijdje wil iedereen hem hebben. Als PSG de race om zijn handtekening wint, is dat een groot statement. De Ligt speelt ook op een positie die al héél lang versterkt moet worden. Het is een teken dat de club eindelijk de problemen in de selectie aan het oplossen is."

(Ruben Winkels / VoetbalPrimeur)