Waarde van Ajax-selectie knalt door het dak: verschil met PSV 270 miljoen (!) euro

Waarde van Ajax-selectie knalt door het dak: verschil met PSV 270 miljoen (!) euro

14-06-2019 10:00
128

Het gerenommeerde Transfermarkt.com heeft de waarde van de totale Ajax-selectie deze week met 66 miljoen euro opgeschroefd. Het gat met concurrent PSV groeit daarmee verder en verder. Inmiddels is de kloof tussen Amsterdam en Eindhoven opgelopen naar 270 miljoen euro. VoetbalPrimeur zet de belangrijkste feiten en cijfers op een rij. 

Donny van de Beek is de grote winnaar in de Johan Cruijff Arena. Transfermarkt (TM) krikte de waarde van de Ajax-middenvelder met liefst 15 miljoen euro omhoog, naar 40 miljoen. Van de Beek blonk de afgelopen maanden uit in de Eredivisie en in Europa; bovendien voegde hij twee hoofdprijzen (landstitel en KNVB Beker) toe aan zijn CV. De international staat inmiddels in de belangstelling van grote clubs uit heel Europa.

Met zijn prijskaartje van 40 miljoen is Van de Beek bij lange na niet de duurste speler van Ajax. Dat is Frenkie de Jong. Hij wordt door TM geraamd op een waarde van 85 miljoen, 10 miljoen meer dan bij de laatste update. Uiteraard is De Jong enkel op papier nog speler van de kersvers landskampioen. Per 1 juli staat hij onder contract bij FC Barcelona. 

Dissonant Dolberg
De waarde van teamgenoot Matthijs de Ligt bedraagt inmiddels 75 miljoen euro. Ook hij vertrekt deze zomer zo goed als zeker uit Amsterdam. Op het lijstje van meest waardevolle spelers van Ajax volgen na De Jong en nummer twee De Ligt achtereenvolgens David Neres (45 miljoen, stijging van 13 miljoen), Van de Beek (40 miljoen, stijging van 15 miljoen) en Hakim Ziyech (40 miljoen, stijging van 5 miljoen). 


Vrijwel alle spelers van Ajax zijn in waarde gestegen. Dat geldt echter niet voor Kasper Dolberg. De 21-jarige spits daalt van 22 miljoen naar 18 miljoen. 'Vooral in de belangrijke duels was hij niet in staat om bepalend te zijn', luidt de uitleg van de voetbalprofessoren van TM. 

PSV
Wie de waardes van alle leden van de huidige Ajax-selectie optelt, komt uit op een totaalsom van 486,2 miljoen euro. Dat is liefst 270,5 miljoen meer dan de waarde dan de spelersgroep van vice-kampioen PSV. Het feit dat de ploeg van trainer Mark van Bommel in 2019 geen Europees voetbal meer speelde, en Ajax juist tot de halve finale van de Champions League reikte, heeft natuurlijk invloed gehad op de getallen. Terwijl elf Ajacieden meer dan 15 miljoen euro waard zijn, geldt dat momenteel voor slechts drie man van PSV. 

Hirving Lozano werd enkele maanden geleden ingeschat op 40 miljoen euro en aan dat bedrag is niets veranderd. Steven Bergwijn heeft wél een nieuw prijksetiket gekregen. De Oranje-aanvaller stijgt van 30 miljoen naar 35 miljoen. 


Andere PSV'ers die een opwaardering hebben ontvangen van TM zijn Angelino (van 12 miljoen naar 16 miljoen), Denzel Dumfries (van 12 miljoen naar 15 miljoen), Pablo Rosario (van 10 miljoen naar 13 miljoen) en Donyell Malen (van 5 miljoen naar 7 miljoen). Luuk de Jong krijgt er net als Malen 2 miljoen euro bij. De topscorer van de Eredivisie is nu 12 miljoen euro waard. 

Binnen de PSV-selectie heeft een aantal spelers op basis van de TM-ramingen een paar miljoen moeten inleveren. Zo is Gastón Pereiro van 14 naar 12 miljoen euro gezakt en heeft Jorrit Hendrix nu een prijskaartje van 7,5 miljoen euro, waar de controleur eerder nog 10 miljoen euro kostte. 

Odegaard & Stengs
In de selectie van Feyenoord (totale waarde: 93 miljoen) loopt niet één speler rond die meer waard is dan 15 miljoen euro. Tonny Vilhena staat met 14 miljoen (+2 miljoen) bovenaan het Rotterdamse lijstje, met Steven Berghuis (12 miljoen, niet gestegen of gezakt) in zijn kielzog. Nicolai Jörgensen heeft 1,5 miljoen euro aan transferwaarde verloren en wordt nu inschat op 7,5 miljoen euro. 


De top-vijftien van duurste spelers in de Eredivisie bestaat - zoals te verwachten was - volledig uit spelers van Ajax en PSV. Daarna volgt Martin Odegaard. De Noorse linkspoot werd door Real Madrid verhuurd aan Vitesse en deed het daar geweldig. Odegaard is alleen formeel gezien nog speler in Arnhem; hij keert deze zomer terug naar Real en wordt momenteel gelinkt aan onder meer Ajax en Bayer Leverkusen. 

Andere opvallende namen in de lijstjes van TM: de waarde van FC Groningen-aanvaller Ritsu Doan (10 miljoen euro) is met 2,5 miljoen euro opgekrikt, het prijskaartje van Michel Vlap (sc Heerenveen) is verdubbeld, van 4 miljoen naar 8 miljoen, en met 7 miljoen euro (+1,5 miljoen) wordt Calvin Stengs inmiddels gezien als de meest waardevolle speler van AZ.