KNVB bezig met 'verplichte' nieuwe jeugdcompetitie, Ajax en PSV moeten schakelen

KNVB bezig met 'verplichte' nieuwe jeugdcompetitie, Ajax en PSV moeten schakelen

Gepubliceerd: donderdag 13 juni 2019 om 19:04do 13-06-2019 om 19:04

De KNVB wil vanaf 2020 een (verplichte) nieuwe jeugdcompetitie in gaan voeren. Het is de bedoeling van de voetbalbond om de doorstroming van talent te vergroten. De potentie wordt nog niet maximaal benut, zegt directeur voetbalontwikkeling Art Langeler in een interview met Voetbal International.

Uit ervaring blijkt dat spelers niet altijd in staat zijn om vanuit het O19-elftal, waar de huidige jeugdcompetities ophouden, de stap naar het eerste elftal te maken. In de meeste gevallen sluiten ze aan bij het Jong-elftal, maar dat speelt niet altijd op het hoogste niveau. De huidige situatie is dus dat een deel van de talenten zich moet ontwikkelen in een beloftenelftal dat uitkomt in de voetbalpiramide, terwijl een ander deel in de beloftencompetitie op maandagavond speelt.

"We zijn over deze nieuwe competitie heel enthousiast. De toptalenten van Nederland concentreren zich straks in deze competitie en de winnaar kan een ticket voor de UEFA Youth League verdienen", zegt Langeler. "Deelname wordt verplicht. Clubs mogen zelf weten of ze daarnaast ook nog een beloftenploeg of reserve-elftal in stand houden. We denken daarmee een goede oplossing te hebben voor jongens die na Onder-19 komen te zwemmen tussen beloften en eerste elftal."

Ajax en PSV laten hun talenten rijpen in de Keuken Kampioen Divisie. Jong Ajax en Jong PSV mogen hierin actief blijven, zolang de clubs maar een apart elftal componeren dat uit kan komen in de nieuwe jeugdcompetitie. 'Hetzelfde geldt voor FC Utrecht en AZ als zij actief willen blijven in de Eerste Divisie', aldus VI.

Vitesse en FC Groningen maakten eerder al bekend dat zij hun beloftenploegen terugtrekken uit de Derde Divisie.

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws