Chinese vrouwen hebben aan één goal genoeg in slaapverwekkende WK-ontmoeting

13-06-2019 22:51
16

De voetbalsters van China kunnen nog altijd de achtste finales van het WK bereiken. De Aziaten wonnen met 1-0 van Zuid-Afrika, komen daardoor op drie punten en kunnen in het laatste groepsduel met een zege op Spanje nog naar de knock-outfase.

China trekt aan het langste eind
Het duel tussen Zuid-Afrika en China was niet al te best, maar als er één ploeg een resultaat verdiende waren het de Aziatische vrouwen wel. Ze speelden een aantal goede kansen bij elkaar en kwamen in de eerste helft dan ook verdiend op voorsprong. Li Ying verlengde een voorzet vanaf de rechterkant knap en verschalkte daarmee de Zuid-Afrikaanse keepster: 1-0.

Het voetbal na de rust was van een bedenkelijk niveau. China speelde met de voorsprong op zak niet meer om te scoren en de Zuid-Afrikaanse dames wilden wel, maar waren niet in staat om echt gevaarlijk te worden. De zege van de Aziatische vrouwen kwam dus niet meer in gevaar. Met de drie punten houdt China uitzicht op de knock-outfase. Zuid-Afrika heeft een stunt nodig tegen Duitsland en is dan nog steeds afhankelijk van de resultaten op andere velden.

Australië draait het helemaal om
Na 38 minuten keken de voetbalvrouwen van Australië tegen een uitzichtloze situatie aan. Brazilië stond door treffers van Marta (strafschop) en Cristiane met 2-0 voor en leek de wedstrijd in de tas te hebben, maar vlak voor rust begon de wederopstanding van de Oceanische vrouwen. Caitlin Foord bracht de spanning terug in de wedstrijd (1-2) en na de rust zetten de Matildas nog meer druk.

Na ongeveer een uur spelen leidde die druk tot de gelijkmaker van Australië. Chloe Logarzo scoorde op curieuze wijze, maar de manier waarop de Australische vrouwen een kleine tien minuten later aan de overwinning kwamen was nog opmerkelijker. Een lange bal richting Samantha Kerr, spits en vedette van de ploeg uit Oceanië, werd ongelukkig van richting veranderd door Brazilië-verdedigster Mónica: 2-3. Daarmee herstelt Australië de valse start tegen Italië (2-1 nederlaag) en weet Brazilië een 3-0 zege op Jamaica geen goed gevolg te geven. Derhalve ligt groep C nu helemaal open.