All-time topscorer Miedema helpt weinig sprankelend Oranje naar tweede ronde

15-06-2019 16:50
83

Het allerminst sprankelende Nederland heeft zich na twee WK-wedstrijden al verzekerd van een plekje in de knock-outfase van het WK. De ploeg van bondscoach Sarina Wiegman had in Valenciennes de handen vol aan het bij vlagen spijkerharde Kameroen, maar sleepte de tweede overwinning op rij binnen.

Wiegman paste één noodgedwongen wissel toe ten opzichte van de wedstrijd tegen Nieuw-Zeeland: Anouk Dekker keerde terug van een schorsing en verving de geblesseerde Stefanie van der Gragt. Matchwinner Jill Roord moest zich wederom tevredenstellen met een plek in de dug-out.

Vivianne Miedema ging direct na de aftrap al gestrekt, nadat ze een bal van dichtbij in haar gezicht geschoten kreeg. Het opvallende incident stond symbool voor het vervolg van de eerste helft, waarin Oranje geen enkele ruimte kreeg om in zijn spel te komen. Vlak voor rust werden de Ontembare Leeuwinnen voor het eerst uit elkaar gespeeld en was het meteen raak: Shanice van de Sanden gaf perfect voor en Vivianne Miedema kopte de 1-0 binnen.

Kameroen sloeg echter nog voor de pauze terug: Sari van Veenendaal verkeek zich op een lange bal van achteruit en Gabrielle Onguene kon de gelijkmaker binnen tikken. Direct na rust was het wederom raak. Een vrije trap van Sherida Spitse caramboleerde voor de voeten van Dominique Bloodworth, die van dichtbij haar eerste interlandgoal kon maken: 2-1.

De hervonden voorsprong zorgde niet voor rust in het spel van Oranje. De regerend Europees kampioen kreeg kansen om de wedstrijd uit te counteren, maar toonde zich bijzonder slordig in de passing. Tien minuten voor tijd werd het zelfs bijna 2-2, maar de ingevallen Henriette Akaba schoot via het been van Desiree van Lunteren rakelings naast. Miedema maakte even later alsnog aan alle onzekerheid een einde: de Hoogeveense schoot op gedecideerde wijze de 3-1 binnen, staat op zestig interlandgoals en is op haar 22ste (!) al Oranje-topscorer aller tijden.