Zeven conclusies: Fenomeen Miedema, thuisvoordeel, zware loting in tweede ronde
Overtuigend was het wederom niet, maar de Oranje Leeuwinnen hebben de achtste finales van het WK bereikt! Een moeizame zege op Nieuw-Zeeland werd gevolgd door een weinig sprankelende wedstrijd in Kameroen, waardoor de teller na twee poulewedstrijden op zes punten staat. VoetbalPrimeur trekt zeven conclusies na de voetbalmiddag in Valenciennes.
Fenomeen Miedema
Na afloop ging uiteraard de meeste aandacht uit naar Vivianne Miedema: 22 jaar oud pas, maar nu al zestig (!) treffers namens Oranje. Ervan uitgaande dat ze nog minstens tien jaar mee kan: wat staat er nog allemaal te gebeuren?
Te veel krediet voor de EK-ploeg?
Als we de opstellingen van Nederland-Kameroen en de EK-finale tegen Denemarken in 2017 met elkaar vergelijken, zien we slechts één wijziging: Stefanie van der Gragt is normaal gesproken een zekerheidje, maar was zaterdag niet fit en werd vervangen door Dominique Bloodworth. De Europese kampioenen hebben duidelijk veel krediet bij bondscoach Sarina Wiegman, maar wordt het niet eens tijd voor vers bloed? Merel van Dongen, Jill Roord en Lineth Beerensteyn kloppen in elk geval nadrukkelijk op de deur.
Moeite met spijkerhard Kameroen
Een karatetrap in het gezicht van Jackie Groenen, een bidon die uit Van Dongens handen werd geslagen... De Ontembare Leeuwinnen haalden alles uit de kast om Oranje te ontregelen en dat lukte met name voor rust vrij aardig. De Europees kampioen kwam nauwelijks aan haar karakteristieke combinatiespel toe tegen de snoeiharde tegenstander.
Buitenspelers kunnen beter
Oranje heeft de beschikking over de linksbuiten van FC Barcelona en de rechtsbuiten van Olympique Lyon, een luxe die maar weinig WK-deelnemers zich kunnen permitteren. Shanice van de Sanden leverde weliswaar een perfecte voorzet op Miedema, maar was verder weinig gelukkig in haar acties. Ook Lieke Martens kon zaterdag de middelmaat niet ontstijgen. Het is te hopen dat de twee nog in het toernooi groeien.
Zware tegenstander in achtste finales
Oranje dreigt in de achtste finales namelijk al een tegenstander van formaat te treffen. Wordt Nederland eerste in de poule, dan wacht een confrontatie met de nummer twee van Groep D: naar alle waarschijnlijkheid zal dat Engeland of Japan zijn. Datzelfde Japan won in 2015 nog in de tweede ronde van Oranje. De nummer twee van Groep E zal stuiten op de nummer twee van Groep F: een krachtmeting met de Verenigde Staten of Zweden behoort dus ook nog tot de mogelijkheden.
Thuisvoordeel voor Oranje
De tweede ronde-wedstrijd van Oranje zal plaatsvinden in Rennes (als de ploeg eerste wordt in de poule) of in Parijs (als men als tweede eindigt): twee steden die relatief dichtbij de Nederlandse grens liggen. De kans is dus groot dat er weer voor een oranje gekleurd stadion gespeeld zal worden, zoals dat zaterdag in Valenciennes al het geval was.
Jacht op 3,5 miljoen hervat
De Oranje Leeuwinnen zijn weer een stapje dichter bij het binnenslepen van de prijzenpot van 3,5 miljoen euro, waar de toekomstige wereldkampioen recht op heeft. Een schijntje in vergelijking met de 27 miljoen die de Franse voetbalbond in 2018 bij mocht schrijven, maar wél een verdubbeling ten opzichte van het vorige vrouwen-WK in 2015.