Sancho, Witsel en Alcácer

Bayern, opgepast: slagvaardig Dortmund bouwt verder aan indrukwekkend topelftal

Bayern, opgepast: slagvaardig Dortmund bouwt verder aan indrukwekkend topelftal

17-06-2019 13:00
67

Gaat het Borussia Dortmund komend seizoen lukken om de Bundesliga-hegemonie van Bayern München te doorbreken? De vice-kampioen van Duitsland bouwt deze zomer gestaag verder aan een aanvalsmachine die serieus mee kan strijden om de hoofdprijzen.

Met een voorsprong van respectievelijk 21, 15, 10 en 10 punten op de achtervolgers werd Bayern München tussen 2015 en 2018 met twee vingers in de neus kampioen van Duitsland. Weinig spannends aan. Afgelopen seizoen liep het anders. Borussia Dortmund kroonde zich tot Herbstmeister en lange tijd leek de formatie van trainer Lucien Favre af te stevenen op de eerste kampioensschaal sinds 2012. Na een dramatische reeks in februari en maart, met zes punten uit vijf duels, viel de titeldroom in duigen. Met twee punten voorsprong op Dortmund kroonde Bayern zich voor de zevende keer op rij tot beste ploeg van de Bundesliga. Maar: de recordkampioen van Duitsland is gewaarschuwd. Borussia is back. Komend seizoen belooft de titelstrijd minstens zo intens te worden. 

76 miljoen
Dortmund bouwt namelijk gestaag verder aan een indrukwekkend brede selectie. De miljoenen die Chelsea een halfjaar geleden betaalde voor vleugelaanvaller Christian Pulisic, zijn geïnvesteerd in drie aanwinsten: linksback Nico Schulz, Bayer Leverkusen-ster Julian Brandt en pingelaar Thorgan Hazard. Het trio kostte in totaal 76 miljoen euro. Eerder al werd goalgetter Paco Alcácer definitief overgenomen van FC Barcelona. Volgens Kicker en BILD focust directeur spelersbeleid Michael Zorc zich nu volledig op de komst van Mats Hummels. De routinier van uitgerekend Bayern München moet leiding gaan geven aan een defensie die in 2018/19 44 tegendoelpunten moest slikken. 


Schulz, die in maart de winnende treffer maakte in de Johan Cruijff Arena tijdens Nederland-Duitsland (2-3), is de opvolger van Raphaël Guerreiro en oudgediende Marcel Schmelzer. Op rechts kan Dortmund nog minimaal één seizoen beschikken over Real Madrid-huurling Achraf Hakimi. Hij heeft het stokje overgenomen van de inmiddels 34-jarige Lukasz Piszczek. Mocht Hummels inderdaad worden vastgelegd, dan koppelt Favre hem waarschijnlijk aan Manuel Akanji. Routinier Ömer Toprak en de talentvolle Dan-Axel Zagadou en Leonardo Balerdi zijn de alternatieven. Abdou Diallo kan in het centrum én op de links uit de voeten. 

Luxeprobleem
Topaankoop Brandt was afgelopen halfjaar een absolute revelatie in het elftal van Bayer Leverkusen. De international moet nu het spel van Dortmund naar zijn hand gaan zetten. In de rug van een aanvallende middenvelder treedt de ploeg doorgaans aan met twee meer controlerende spelers: Axel Witsel en Thomas Delaney. Ook Julian Weigl is beschikbaar voor één van die twee posities, al wordt hij in verband gebracht met een transfer. Dat geldt ook voor Brandt-concurrent Mahmoud Dahoud. 

Dortmund-icoon Marco Reus stond afgelopen seizoen regelmatig op 10. Mogelijk gaat hij nu met Hazard strijden om een basisplaats op de linkerflank. Favre kan daar ook nog beschikken over Jacob Bruun Larsen, die in 2018/19 definitief doorbrak. Supertalent Jadon Sancho is na een superseizoen (12 goals en 17 assists in de Bundesliga) onaantastbaar op rechts. Mario Götze - ja, ook híj speelt nog steeds in het Signal Iduna Park - bezorgt Favre een luxeprobleem in de punt van de aanval. Alcácer is de pure goalgetter, Götze meer een valse, zwervende spits. Maximilian Philipp vertrekt waarschijnlijk. 

Gaat Dortmund met dit team de titel pakken? En waar is nog versterking nodig? Deel het in de comments!