Frankrijk als groepswinnaar door na beladen slotfase, hoofdrol voor Makkelie

17-06-2019 23:10
33

Frankrijk heeft zich als groepswinnaar geplaatst voor de achtste finales van het WK in eigen land. VAR Danny Makkelie eiste in de slotfase de hoofdrol op met twee adviezen voor scheidsrechter Melissa Borjas. Frankrijk won uiteindelijk met 0-1 van Nigeria.

Nigeria - Frankrijk 0-1
Nigeria wist tot de slotfase stand te houden, maar Frankrijk kon scoren na een explosieve situatie. Makkelie wees Borjas op een verdedigingsfout van een verdediger van Nigeria, waarna Frankrijk via een omweg een strafschop kreeg. Wendie Renard mocht aanleggen, maar schoot op de paal. Echter merkte Makkelie op dat de keeper van Nigeria te vroeg van haar lijn kwam, waardoor Frankrijk de penalty opnieuw mocht nemen. In de herhalingscoorde Renard wel.

Frankrijk eindigt als groepswinnaar. Noorwegen heeft zich als nummer twee geplaatst voor de volgende ronde. Voor Nigeria en Zuid-Korea zit het toernooi erop.

Zuid-Korea - Noorwegen 1-2
Zuid-Korea had nog een kleine kans op de volgende ronde, maar moest zich dan wel zien te plaatsen als een van de beste nummers drie. Daarvoor moest gewonnen worden van Noorwegen, maar dat lukte niet. Noorwegen scoorde twee keer door twee benutte strafschoppen. De eerste werd al na vijf minuten benut door Caroline Hansen. De tweede werd kort na rust verzilverd door Isabell Herlovsen.

Zuid-Korea wist in de slotfase via Yeo Min-Ji nog iets terug te doen, maar de aansluitingstreffer kwam te laat.

Duitsland - Zuid-Afrika 4-0
Duitsland drukte het krachtsverschil binnen een kwartier uit in de score. Melanie Leupolz kopte raak. Nog voor rust namen de Duitsers afstand. Eerst profiteerde Sara Däbritz van gestuntel van de Zuid-Afrikaanse keepster Andile Dlamini, die de bal zomaar voor haar voeten stompte. Alexandra Kopp was vervolgens trefzeker met het hoofd: 3-0. Een kwartier na rust maakte Lina Magull er in de rebound nog 4-0 van.

Duitsland, samen met de Verenigde Staten topfavoriet voor de eindzege, won eerder al met 1-0 van zowel Spanje als China.

Spanje - China 0-0
In Le Havre voerde Spanje vanaf het eerste fluitsignaal de boventoon. Ondanks het vele balbezit en verscheidene kansen, wisten de Spaanse vrouwen het doel echter niet te vinden. China, dat weinig had in te brengen, koesterde het punt. Beide landen zijn nu zeker van de volgende ronde. Spanje eindigt achter Duitsland als tweede, China behoort tot de vier beste nummers drie.