Fans van Ajax en Feyenoord zouden na tien jaar weer welkom zijn bij De Klassieker

Fans van Ajax en Feyenoord zouden na tien jaar weer welkom zijn bij De Klassieker

Gepubliceerd: maandag 17 juni 2019 om 21:43ma 17-06-2019 om 21:43

Fans van Ajax en Feyenoord zouden komend seizoen voor het eerst in tien jaar weer welkom zijn bij uitwedstrijden tijdens De Klassieker. Dat vertelt de Amsterdamse politiechef Frank Paauw bij AT5. Wegens twee recente incidenten is dat plan van de baan.

Begin juli zou Paauw samen met burgemeester Halsema van Amsterdam en de hoofdofficier van justitie een 'superdriehoek' hebben met het lokale bestuur in Rotterdam en delegaties van Ajax en Feyenoord, om te bespreken hoe ze dit aan zouden pakken.

De politie voorkwam op 18 mei een clash tussen fans van Ajax en Feyenoord op het terrein van amateurclub Swift en een week later misdroegen Ajax-fans zich op De Toekomst tijdens de kampioenswedstrijd tussen Ajax O19 en Feyenoord O19. Zij belaagden familie en aanhang van Feyenoord-spelers. Daardoor is er een streep gezet door de plannen om voor volgend seizoen weer uitfans toe te laten.

"Bij de wedstrijd van de O19-ploegen zaten alleen ouders en familie van spelers", zegt Paauw. "Het is toch een erecode: daar blijf je vanaf. Dat maakt de discussie wel een stuk moeilijker. In ieder geval voor dit seizoen is het van de baan. Feyenoord heeft zelf al aangegeven dat ze er vanaf zien. Dan heeft het weinig zin meer om daar verder over te praten, los van wat we zelf zouden beslissen."

Paauw voelt er niets voor om extra politie in te zetten tijdens een wedstrijd die onder meer 'zo goed is voor de sfeer'. "Ik ben niet bereid om dubbel zoveel politie in te zetten, of misschien nog wel meer, bij een wedstrijd waar volwassen mensen, vooral mannen, elkaar toch nog steeds voortdurend naar het leven gaan staan. Dan zijn er wel meer prioriteiten waar ik ze op kan inzetten."

De plannen om opnieuw te beginnen lagen er dus wel. "We dachten wel: hoe gaan we starten? Beginnen we met een vol uitvak waarin we iedereen moeten scheiden of beginnen we met een kleinere hoeveelheid? Dat laatste was wel de gedachte."

"Je moet naar normalisatie toe. Ik vind het niet normaal dat je twee extra pelotons nodig hebt om een wedstrijd te spelen waar uitpubliek op af komt. Iedereen om me heen vertelt me dat het zo leuk voor de sfeer is en dat het erbij hoort. Degene die dat mag betalen is de burger."

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws