Hoge nood in Heerenveen: elftal gaat compleet op de schop na dramatisch seizoen

Hoge nood in Heerenveen: elftal gaat compleet op de schop na dramatisch seizoen

18-06-2019 13:00
64

Kik Pierie verkocht aan Ajax, Sam Lammers terug naar PSV, een miljoenentransfer in de maak voor Michel Vlap en einde carrière voor Stijn Schaars: na een rampseizoen in de Eredivisie gaat het elftal van sc Heerenveen compleet op de schop. Technisch manager Gerry Hamstra moet overuren gaan maken. 

Het hoge spelersverloop binnen de selecties van veel Nederlandse clubs blijft maar toenemen, lijkt het wel. Leg de laatste elftalfoto's van pak 'm beet FC Groningen, Willem II en Vitesse naast die van twee jaar terug: onherkenbaar. In het Abe Lenstra Stadion is de situatie ook behoorlijk extreem. De basiself van trainer Jan Olde Riekerink - inmiddels ook al vertrokken - bestond op 10 augustus 2018 uit Warner Hahn, Doke Schmidt, Daniel Hoegh, Dave Bulthuis, Kik Pierie, Morten Thorsby, Yuki Kobayashi, Michel Vlap, Arber Zeneli, Nemanja Mihajlovic en Sam Lammers. Van dat team is elf maanden later minder dan de helft over. Alleen Hahn, Hoegh, Vlap en Mihajlovic staan nog onder contract in Friesland. 

Vlap
Een blik op de spelersgroep voor het nieuwe seizoen, met de transfergeruchten rond smaakmaker Vlap in het achterhoofd, levert meerdere vraagtekens op. Vlap heeft zich in de kijker gespeeld bij onder meer Atalanta Bergamo en Anderlecht. De kans lijkt erg klein dat Heerenveen, dat een miljoenentransfer naar verluidt goed kan gebruiken om de financiën op orde te krijgen, de aanvallende middenvelder kan behouden. Naast onder meer Lammers (teruggekeerd naar PSV) en Pierie (Ajax) zijn ook Thorsby, Kobayashi en Pelle van Amersfoort vertrokken. De contracten van de drie middenvelders liepen af en dus ontving Heerenveen geen transfersom voor hen. Aanvoerder Stijn Schaars heeft zijn loopbaan beëindigd en huurling Dennis Johnsen is teruggekeerd naar Amsterdam. 


Technisch manager Gerry Hamstra moet aan de bak. Qua inkomende transfers is het voorlopig muisstil, al lijkt Hicham Faik een belangrijke kandidaat om de eerste zomerversterking van de Friese club te worden. Heerenveen wil de controleur graag overnemen van Zulte Waregem. De komst van Faik is hard nodig, gezien de vacatures op het middenveld. Dinsdag sijpelde vanuit Noorwegen het nieuws door dat scouts van Heerenveen daarnaast een oogje hebben op Tromso IL-spits Runar Espejord. De Noor zou in beeld zijn als opvolger van Lammers. 

Vervangers
De lege plekken die Pierie en - waarschijnlijk dus - Vlap achterlaten, moeten door Hamstra en zijn scouts ook nog ingevuld worden. Of niet? Wellicht heeft Heerenveen voor beide uitblinkers al vervangers in huis. Jordy Bruijn werd tijdens de tweede seizoenshelft verhuurd aan NEC en deed het daar prima. De 22-jarige middenvelder krijgt nu de kans om zich te bewijzen in het Abe Lenstra Stadion. Verdediger Andreas Skovgaard kwam in januari over van FC Nordsjaelland. Mogelijk is ook hij al klaar voor een basisplaats. 

Jansen heeft verder nog de beschikking over jonge spelers als Jizz Hornkamp, Ibrahim Dresevic, Rodney Kongolo en Emil Frederiksen. Eén ding is zeker: op 4 augustus, op bezoek bij Heracles Almelo, begint Heerenveen met een compleet nieuw elftal aan het Eredivisie-seizoen.