Oranje wint opnieuw dankzij gouden wissels en gaat als groepswinnaar door

20-06-2019 19:53
81

Het Nederlands elftal heeft zich als groepswinnaar geplaatst voor de achtste finales van het WK. Opnieuw was het moeizaam, maar de ploeg van bondscoach Sarina Wiegman sleepte wel weer een overwinning uit het vuur: 2-1. De wissels van Wiegman waren ook tegen Canada goud waard.

Oranje liet tegen Nieuw-Zeeland en Kameroen matig voetbal zien en ook tegen Canada was het in de openingsfase moeizaam. Wiegman koos er in de laatste groepswedstrijd voor om Kika van Es te passeren. Zij werd vervangen door Merel van Dongen.

Oranje kwam na twee minuten goed weg toen de scheidsrechter naar de stip wees. Desiree van Lunteren maakte een overtreding, maar na het bekijken van de beelden werd de bal buiten het strafschopgebied gelegd. Het was het enige gevaarlijke moment dat de Canadezen in de beginfase wisten te forceren. De intenties van Oranje waren duidelijk, maar het spel liet te wensen over. In de problemen kwam Nederland echter geen moment.

Na een minuut of 25 begon het beter te lopen. Oranje zocht via Vivianne Miedema de aanval, maar de trefzekere spits van Arsenal had pech in de afronding. Ook Daniëlle van de Donk was dicht bij een treffer. Lieke Martens speelde in de eerste helft ongelukkig.

Vroeg in de tweede helft brak Oranje de ban. Sherida Spitse legde aan de zijkant aan voor een vrije trap, die via de schouder van Anouk Dekker in het Canadese doel belandde: 1-0. De euforie was echter van korte duur, want een paar minuten later maakte Canada weer gelijk. De Oranje-defensie liet zich aftroeven door Christine Sinclair, die alert was bij de tweede paal en hard binnen schoot: 1-1.

Oranje had, net als tegen Kameroen, moeite om het verzet te breken en leek vooral te hopen op een bevlieging van Miedema, Martens of Shanice van de Sanden. Toen Wiegman doorkreeg dat dat niet lukte, besloot ze te wisselen. Jill Roord kwam voor Spitse en Lyneth Beerensteyn verving Martens.

Die wissel betaalde zich razendsnel uit. Van Dongen dribbelde de helft van de tegenstander in, gaf de bal op links aan Beerensteyn, die knap langs twee tegenstanders dribbelde en de bal aan Miedema gaf. Nadat Van Lunteren op rechts voorgaf, tikte Beerensteyn van dichtbij binnen: 2-1.

Nederland kreeg kansen om 3-1 te maken, maar moest waken voor de gevaarlijke counters van Canada. Achterin stond Oranje echter als een huis, waardoor de 2-1 overwinning niet meer in gevaar kwam.

Oranje neemt het in de achtste finale van het WK op tegen Japan. Die wedstrijd wordt volgende week dinsdag 25 juni gespeeld.