Acht conclusies: Martens moet vrezen, gouden wissels Wiegman, Japan de volgende

20-06-2019 20:30
49

De Oranjevrouwen hebben ook de derde wedstrijd op het WK gewonnen. VoetbalPrimeur trekt acht conclusies na de 2-1 overwinning op Canada in Reims.

Wiegman durft te wisselen
De roep om aanpassingen was na de eerste twee groepswedstrijden duidelijk aanwezig. Tegen Canada durfde bondscoach Sarina Wiegman het voor het eerst aan om ook daadwerkelijk een wijziging toe te passen. Merel van Dongen kreeg de voorkeur boven Kika van Es. Ze maakte minder indruk dan tijdens haar invalbeurten tegen Nieuw-Zeeland en Kameroen. Is het genoeg voor een basisplek in de achtste finale?

Twee keer mazzel
Al na een minuut leek Oranje in de problemen te komen tegen Canada. Desiree van Lunteren, die niet bepaald een gelukkige wedstrijd speelde, kreeg een penalty tegen. Gelukkig voor Oranje greep de VAR in. Niet veel later ging Sari van Veenendaal niet vrijuit door een bal door haar benen te laten glippen. Dit keer had Oranje geluk dat Jordyn Huitema buitenspel stond.

Vivianne van Basten
Miedema heeft dit toernooi al laten zien voetbaltechnisch een van de beste speelsters van Oranje te zijn. De manier waarop ze zich in de eerste helft vrijspeelde in de Canadese zestien deed analist Pierre van Hooijdonk zelfs denken aan Marco van Basten op EK 1988. Die sloot een soortgelijke actie destijds echter af met een treffer, Miedema raakte tegen Canada de paal. De actie was nochtans fraai.

De schouder van Dekker
Vooral aan de bal schort er wel het een en ander aan het spel van Anouk Dekker, maar met haar lengte is ze wel een wapen in standaardsituaties. Ook aanvallend. Dat bleek wel na rust, toen ze uit een vrije trap van Sherida Spits hoger kwam dan Kadeisha Buchanan en de 1-0 binnenkopte.

Gouden wissels Wiegman
Net als tegen Nieuw-Zeeland en Kameroen gaven de invalsters Oranje een boost. Nadat Jill Roord en Lineth Beerensteyn het veld inkwamen, duurde het niet lang voor Nederland tot scoren kwam. Laatstgenoemde zorgde niet veel later voor 2-1.

Martens moet vrezen
Lieke Martens heeft duidelijk moeite met haar nieuwe status als een van de beste speelsters in het mondiale vrouwenvoetbal. De linksbuiten speelt nog niet echt een gelukkig toernooi. Ook tegen Canada was de aanvalster van FC Barcelona volledig onzichtbaar. Twintig minuten voor tijd werd ze vervangen door Beerensteyn, die vervolgens maar een paar minuten nodig had om wél een geslaagde actie te maken én Oranje voor een tweede keer op voorsprong te zetten. Moet Martens bang zijn haar basisplek kwijt te raken?

Media de mond gesnoerd
Oranje kreeg na de eerste twee groepsduels nogal wat kritiek, maar speelde tegen Canada duidelijk de beste wedstrijd van het toernooi. Het kan nog beter, maar met negen punten uit drie wedstrijden valt op de prestaties van Oranje in ieder geval niets af te dwingen. Dat ook de nummer vijf van de FIFA wereldranglijst eraan moest geloven, geeft vertrouwen voor de toekomst. De monden (voorlopig) gesnoerd.

Next up: Japan
Na de overwinning op Canada is Oranje als groepswinnaar geëindigd. Daarom weet Oranje al wie de opponent in de achtste finale is. Komende dinsdag staat Oranje om 21:00 uur in Rennes tegenover Japan. Die ploeg eindigde in Groep D op een tweede plek, achter Engeland. De Aziaten speelden gelijk tegen Argentinië (0-0), wonnen van Schotland (2-1) en gingen onderuit tegen Engeland (0-2). Klinkt als een te nemen horde!