'Omdat ik steeds in beeld was, verwachtten mensen dat ik Messi was. Viel tegen'

'Omdat ik steeds in beeld was, verwachtten mensen dat ik Messi was. Viel tegen'

Gepubliceerd: zaterdag 22 juni 2019 om 15:26za 22-06-2019 om 15:26

Laatste update: zaterdag 22 juni 2019 om 15:44za 22-06-2019 om 15:44

Anouk Hoogendijk gold jarenlang - en misschien wel nog steeds - als het boegbeeld van het Nederlandse vrouwenvoetbal. Met die rol had ze soms moeite, vertelt ze in een uitgebreid interview met de Volkskrant.

"Topsport was geweldig, maar ik ben echt een teamspeler. Ik houd van harmonie, van verbinding. Ik wil dat iedereen gelukkig is. Het was best lastig om die vooraanstaande positie te krijgen", legt Hoogendijk uit. "Ik koos er niet altijd voor, maar wilde wel mijn bijdrage leveren aan de groei van het vrouwenvoetbal."

De mannenwereld wilde de aantrekkelijke Hoogendijk op de covers. "Vera Pauw (voormalig bondscoach, red.) zei altijd: we moeten boegbeelden kiezen. We hebben aandacht nodig. Op de juiste manier. Dus maakte ik toen bewuste keuzes. Ik sloeg FHM altijd over, of bepaalde reportages in Panorama, en deed alleen dingen die bij het imago van ons team pasten. Terwijl ik het ook leuk vond. Het gaf nieuwe kansen."

"Maar in een team was het lastig, ook omdat ik niet de spits was die altijd scoorde", voegt ze eraan toe. "Omdat ik steeds in beeld was, verwachtten mensen dat ik Messi was. Dat viel dan dus altijd tegen. Dus hoorde ik vaak: oh, ja, die Hoogendijk. Is dat het? Ik was de stofzuiger. Ballen oprapen en inleveren."

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws