Eredivisie zet vaart achter herenakkoord: 'Speler kan altijd van club wisselen'
AZ haalt momenteel het hoogste rendement uit de opleiding

Eredivisie zet vaart achter herenakkoord: 'Speler kan altijd van club wisselen'

Gepubliceerd: zaterdag 22 juni 2019 om 18:18za 22-06-2019 om 18:18

De grote lijnen mogen dan op papier staan, het herenakkoord tussen de Eredivisie-clubs heeft niet de kracht van een regel. Dat erkennen Serge Rossmeisl, directeur van de Federatie van Betaald Voetbal Organisaties FBO, en Mattijs Manders, per 1 juli directeur van de Eredivisie CV.

"Een speler kan altijd van de ene naar de andere club gaan. Het initiatief moet wel bij de spelers liggen en de clubs moeten niet intensief bij elkaar gaan scouten. Dat ze dat niet doen en verder kijken", legt Manders uit. Als het aan de Eredivisie CV ligt gaat het herenakkoord tussen Ajax, PSV, Feyenoord, AZ, FC Utrecht en Vitesse al vanaf 1 juli in, aanvankelijk was dat pas vanaf 2021.

Ook de vergoedingen voor het overnemen van jeugdspelers moeten anders. Over de exacte bedragen wordt nog overlegd. Nu is 15.000 euro de vergoeding per opleidingsjaar tussen BVO's. "Dat is te weinig voor de bovenkant en te veel voor de onderkant", zegt Rossmeisl. "Voor clubs aan de onderkant is 15.000 veel om bijvoorbeeld afvallers van topclubs over te nemen. Daarom moeten we zoeken naar een tussenweg met een hogere bovenkant. Dat iedereen op de juiste plek terechtkomt."

"Europees ligt de hoogste opleidingsvergoeding voor de topclubs nu op 90.000 euro, de categorie eronder op 60.000 euro, dan 30.000 en dan 10.000 euro per opleidingsjaar", zegt Rossmeisl. "Het nieuwe vergoedingensysteem in Nederland zal meer aansluiten bij die internationale regels."

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws