Noorwegen neemt strafschoppen beter en wint intens voetbalgevecht van Australië

22-06-2019 19:35 Laatste update: 23:50
28

Noorwegen heeft na een bijzonder aantrekkelijke en spannende wedstrijd afgerekend met Australië. De Scandinavische vrouwen waren uiteindelijk na strafschoppen te sterk voor de Matildas en staan in de kwartfinale.

Noorwegen na strafschoppen verder
Op voorhand beloofde het treffen tussen Australië en Noorwegen, twee landen waar het vrouwenvoetbal zeer populair is, erg spannend te gaan worden. Beide teams losten die belofte zeker in, want vanaf minuut één was het een partij die op en neer ging. De Australische vrouwen kregen al vroeg twee grote kansen, maar het was Noorwegen dat de leiding nam. Spits Isabel Herlovsen werd voor de keeper gezet en zij rondde bekwaam af.

Nog in de eerste helft dachten de Matildas een uitgelezen kans op de gelijkmaker te krijgen. Scheidsrechter Hussain legde de bal op de stip, maar na het bestuderen van de beelden bleek dat van hands eigenlijk geen sprake was. Ook na rust zat het Australië niet mee toen een treffer van topschutster Sam Kerr werd afgekeurd wegens buitenspel. De Oceanische vrouwen probeerden in de slotfase wanhopig een bres te slaan in de Noorse defensie en zeven minuten voor tijd kreeg de ploeg loon naar werken. Een indraaiende hoekschop van Elise Kellond-Knight werd door niemand aangeraakt: 1-1.

Een verlenging was dus noodzakelijk om een winnaar aan te wijzen. Daarin was het weer Sam Kerr die een mogelijkheid voor Australië liet liggen. De Noorsen lieten zich ook zeker niet onbetuigd en zeker na een rode kaart voor verdedigster Kennedy stapelde Noorwegen kans op kans. Treffers vielen er echter niet meer. De daaropvolgende strafschoppenserie was zenuwslopend, maar nadat Ingrid Engen de beslissende penalty raak schoot konden de Noorse vrouwen alsnog feestvieren.

Duitsland niet in de problemen

De Afrikaanse ploeg, de nummer 38 van de wereld, was de underdog, maar bood aanvankelijk goed partij. Na het eerste, moeilijke kwartier nam Duitsland echter het initiatief. In de twintigste minuut leidde dat tot de openingstreffer. In haar honderdste interland kopte Alexandra Popp raak uit een hoekschop. Op advies van de VAR keek arbiter Yoshimi Yamashita nog wel of er geen sprake was van hinderlijk buitenspel, maar de treffer bleef staan.

Niet veel later ging Yamashita weer op advies van de VAR naar de kant, nadat Lina Magull de noppen van een tegenstandster vol op haar knie kreeg. De bal ging op de stip en Sara Dabritz schoot onberispelijk raak: 2-0. Nigeria was in de tweede helft niet bij machte om iets aan de achterstand te doen. Tien minuten voor tijd maakte Lea Schüller er 3-0 van voor Duitsland, na miscommunicatie in de Nigeriaanse defensie.