Aardverschuiving bij Ajax: nieuw team met Promes, Pröpper en nog één puzzelstukje

Aardverschuiving bij Ajax: nieuw team met Promes, Pröpper en nog één puzzelstukje

24-06-2019 11:30 Laatste update: 11:27
280

Nu de transfer van Oranje-aanvaller Quincy Promes zo goed als rond is, begint het nieuwe Ajax van 2019/20 langzaam vorm te krijgen. Het beloven voor directeur voetbalzaken Marc Overmars wilde weken te worden, aangezien hij ook bezig is met de komst van Steven Bergwijn (PSV) én opvolgers voor Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt moet zien te strikken. 

De Telegraaf meldde maandagochtend dat Ajax zich na het vastleggen van Promes vól zal storten op het binnenhengelen van Bergwijn. Voor de camera van VoetbalPrimeur erkende PSV-trainer Mark van Bommel een week geleden dat een pikante overstap van Eindhoven naar Amsterdam een optie is, mits de aartsrivaal over de brug komt met het juiste bedrag. Minder dan pak 'm beet 30 à 35 miljoen euro zal Bergwijn zeker niet kosten. 

Dat Overmars droomt van een aanval met Promes en Bergwijn, impliceert dat Ajax voor komend seizoen niet meer rekent op Hakim Ziyech en David Neres. De twee sterspelers worden al maanden gelinkt aan tal van Europese topclubs. De kans is klein dat op korte termijn bekend wordt waar Ziyech en Neres hun carrières vervolgen. De internationals van respectievelijk Marokko en Brazilië focussen zich met hun land momenteel volledig op de Copa América en de Afrika Cup. Hét grote voordeel van Overmars: Ajax heeft de cash om te investeren, nog vòòrdat uitblinkers als Ziyech, Neres en Matthijs de Ligt verkocht zijn.  

Pröpper
Gevraagd naar zijn wensen en aanpak bij de zoektocht naar nieuwe spelers, liet Overmars eerder weten dat hij éérst kijkt naar geschikte en beschikbare spelers uit het Nederlands elftal. Met die kennis in het achterhoofd lijkt één speler topfavoriet te zijn om de opvolger te worden van Frenkie de Jong: Davy Pröpper. Ook zijn naam zingt al maanden rond bij de kampioen van Nederland. Pröpper wordt in september weliswaar 28, maar zo'n leeftijd was voor Overmars geen beletsel om afgelopen zomer enorme bedragen af te tikken voor Daley Blind en Dusan Tadic. De twee routiniers bleken de investering dubbel en dwars waard te zijn. 


Pröpper, oud-speler van PSV en Vitesse, heeft bij zijn huidige club Brighton & Hove Albion een contract tot medio 2021. Op het nieuwe middenveld van Ajax kan de international een drie-eenheid gaan vormen met controleur Razvan Marin, voor 12 miljoen euro overgenomen van Standard Luik, en Donny van de Beek. Hij ontwikkelde zich in 2018/19 stormachtig en heeft zich, net als veel teamgenoten, in de kijker gespeeld in het buitenland. Ajax hoopt Van de Beek nog minimaal één jaar voor de club te kunnen behouden. Overmars slaagde er eerder al in om onder meer Nicolás Tagliafico en André Onana binnenboord te houden. Ook het contract van Noussair Mazraoui werd opgewaardeerd. 

De Ligt-vervanger
Ons laatste puzzelstukje van Ajax 2.0 moet in de achterhoede van trainer Erik ten Hag worden gelegd. Wie treedt in de voetsporen van Matthijs de Ligt? Nadat eerst FC Barcelona lange tijd op pole-position lag en daarna Paris Saint-Germain de strijd om de Ajax-aanvoerder gewonnen dacht te hebben, is het nu naar verluidt Juventus dat aan de haal gaat met De Ligt. De kampioen van Italië is bereid om ruim 70 miljoen euro voor de stopper te betalen. 

Met Kik Pierie en Lisandro Martinez versterkte Ajax zich deze zomer al met twee spelers die beiden in het centrum van de achterhoede uit de voeten kunnen. Ten Hag heeft ook Perr Schuurs en winteraankoop Lisandro Magállan nog achter de hand. Toch wijst alles erop dat Overmars een directe vervanger voor De Ligt wil en gaat aantrekken wanneer een megadeal eenmaal is afgerond.

Hoe ziet jouw ideale Ajax-opstelling van 2019/20 er uit? Wie moet Overmars halen als opvolger van Matthijs de Ligt? Deel je mening in de comments! 

No Poll