Het nieuwe PSV van 2019/20: drie grote vraagtekens in basiself van Van Bommel

Het nieuwe PSV van 2019/20: drie grote vraagtekens in basiself van Van Bommel

25-06-2019 16:15 Laatste update: 26-06-2019 09:27
112

Hectische weken zijn op komst in het Philips Stadion. Het basiselftal van PSV, dat zich voorbereidt op de o zo belangrijke Champions League-clash met FC Basel, gaat namelijk op de schop. Eén basiskracht is al vertrokken, Angelino volgt binnenkort en ook Steven Bergwijn en Hirving Lozano koersen af op een exit. Technisch manager John de Jong is aan zet. 

Tijdens de eerste maanden van het afgelopen seizoen hield Mark van Bommel hardnekkig vast aan z'n vaste basisopstelling. Jeroen Zoet, Denzel Dumfries, Daniel Schwaab, Nick Viergever, Angelino, Jorrit Hendrix, Pablo Rosario, Gastón Pereiro, Hirving Lozano, Luuk de Jong en Steven Bergwijn: alle elf namen waren blind in te vullen. Van dat team heeft inmiddels één speler het pand verlaten. Schwaab besloot zijn aflopende contract niet te verlengen en vertrok transfervrij, op zoek naar een werkgever dichter bij huis. De Duitse routinier is zeker niet de laatste PSV'er die deze zomer afscheid neemt. Tal van spelers mikken op een nieuw avontuur. 

De meest besproken mannen van de laatste tijd zijn Steven Bergwijn en Hirving Lozano. Grote kans dat PSV na het sluiten van de transfermarkt nieuwe vleugels heeft. Ajax heeft een oogje op Bergwijn en hoopt de rivaal uit Eindhoven tot een pikante transfer te kunnen verleiden, maar de Oranje-aanvaller staat ook in de belangstelling van ploegen uit Engeland en Italië. Lozano zou in beeld zijn bij SSC Napoli. Chucky en Bergwijn moeten PSV tientallen miljoenen euro's opleveren.

De naam van Bruma - de Portugese aanvaller, niet Jeffrey - is gevallen, maar het PSV-doelwit zou inmiddels akkoord zijn met FC Porto. Ook Steven Berghuis (Feyenoord) schijnt een optie te zijn, terwijl PSV droomt van een rentree van Arjen Robben.. 

Malen
Eén directe vervanger voor Lozano en Bergwijn heeft Van Bommel al tot zijn beschikking. Supersub Donyell Malen brak afgelopen seizoen definitief door. Bij een vertrek van zijn concurrenten mag Malen hopen op een basisplaats. PSV heeft uit eigen opleiding ook nog Cody Gakpo achter de hand. Over Luuk de Jong doen de nodige geruchten de ronde. Nadat een flirt met een Mexicaanse club in 2018 op niets uitliep, zou nu Monterrey voor de aanvoerder in de markt zijn. Wij schatten in dat De Jong gewoon blijft, maar mócht hij het vliegtuig pakken, dan zou Sam Lammers - teruggekeerd na een prima jaar in Friesland - in zijn voetsporen kunnen treden. 


PSV gaat vrijwel zeker afscheid nemen van Pereiro. Het contract van de Uruguayaan loopt medio 2020 af en omdat Pereiro niet wil bijtekenen, ligt een verkoop voor de hand. Afgelopen seizoen introduceerde Van Bommel stilist Mohamed Ihattaren. Net als Gakpo is hij een product uit eigen opleiding. Ihattaren (17) kan nu écht door gaan breken. Het blok Hendrix-Rosario staat en alles wijst erop dat die twee vertrouwde gezichten actief blijven in Eindhoven. De teruggekeerde Ibrahim Afellay, Michal Sadilek en Ryan Thomas zijn de alternatieven. Grote vraag is of Érick Gutiérrez nog een jaar genoegen neemt met een bijrol. Kan Van Bommel de amigo van Lozano geen basisplaats beloven, dan is ook een transfer van Guti aannemelijk. 

Vacatures
Het vastleggen van een nieuwe linksback staat ongetwijfeld hoog genoteerd op de to do-list van technisch manager John de Jong. Miskoop Aziz Behich is al na één seizoen vertrokken en Angelino staat voor een terugkeer naar Manchester City. Waarschijnlijk wordt de Spanjaard op korte termijn gepresenteerd in Engeland. Kandidaten om Angelino op te volgen zijn Erik Pieters (Stoke City) en Toni Lato (Valencia). 

De vacature in het centrum van de defensie, ontstaan door het vertrek van Schwaab, is het volgende vraagstuk voor De Jong. Acht PSV Trent Sainsbury goed genoeg voor de basis? En wat gebeurt er met Derrick Luckassen? Hoe dan ook moet er een extra centrale verdediger worden aangetrokken, aangezien de talentvolle Armando Obispo inmiddels is verhuurd. Hij gaat vlieguren maken bij Vitesse. Denzel Dumfries ontwikkelde zich tijdens zijn debuutjaar stormachtig en is inmiddels zelfs basisspeler van Oranje; PSV gaat er waarschijnlijk álles aan doen om de rechtsback in ieder geval een jaartje te behouden. 

Rond een andere international, Jeroen Zoet, is het voorlopig muisstil. Eerder viel zijn naam bij onder meer Napoli en Crystal Palace. Zoet heeft de afgelopen maanden geen geheim gemaakt van zijn wens om een nieuw avontuur aan te gaan. Momenteel lijkt er niets te spelen. Met Lars Unnerstall heeft PSV al een uitstekende vervanger in huis. De vice-kampioen schijnt bovendien bezig te zijn met de komst van de transfervrije Robbin Ruiter

Welke spelers moet PSV kopen? Wie gaan sowieso nog vertrekken? En hoe ziet jouw ideale opstelling er uit? Deel het in de comments!