Martens schiet Oranje naar kwartfinale WK na zeer beladen slotfase

25-06-2019 22:55 Laatste update: 22:58
134

Het Nederlands elftal heeft zich ten koste van Japan geplaatst voor de kwartfinale van het WK. Japan was in de slotfase stukken beter en leek Oranje richting de afgrond te duwen, maar na een krankzinnige wending in de slotfase veranderde alles: 2-1.

De opdracht om de wereldkampioen van 2011 al na vier wedstrijden naar huis te sturen bleek op voorhand een loodzware. Japan had in de beginfase echter weinig te vertellen en liet Oranje op zich afkomen. Grote kansen werden er niet gecreëerd, tot Lieke Martens na iets meer dan een kwartier de ban brak. Uit een corner van Sherida Spitse belandde de bal via de hak van Martens in het Japanse doel.

Na de snelle openingstreffer van Oranje liet Japan een paar keer de tanden zien. Zo raakte Yuika Sugasawa een keer de paal. De ploeg van bondscoach Sarina Wiegman had echter nog steeds de touwtjes in handen en was via Vivianne Miedema en Shanice van de Sanden dicht bij de 2-0. Vlak voor rust maakte Japan gelijk. Yui Hasegawa passeerde Sari van Veenendaal nadat ze perfect bediend werd door een ploeggenoot: 1-1.

Er was na de tegentreffer weinig aan de hand voor Oranje, dat nog steeds de overhand had. Na rust veranderde er weinig aan het spelbeeld: Oranje viel aan, Japan verdedigde. Nadat Wiegman Van de Sanden wisselde voor Lyneth Beerensteyn, kantelde de wedstrijd. Oranje zakte conditioneel langzaam door het ijs en mocht van geluk spreken dat Van Veenendaal bij de les was en meerdere keren een Japanse treffer voorkwam.

Met nog twintig minuten op de klok regende het kansen voor Japan. Hasegawa schoot maar net naast en profiteerde even later niet toen Dominique Bloodworth knullig de bal verspeelde op eigen helft. De alarmbellen van Oranje rinkelden nog maar eens toen Hina Sugita de lat raakte. De gaten achterin bij Oranje werden groter, maar Japan wist daar niet van te profiteren.

De scheidsrechter gaf in de laatste minuten een bizarre wending aan de wedstrijd. Ze wees naar de stip omdat Japan hands gemaakt zou hebben, maar in de herhaling bleek dat dit zeer zwaar gestraft was. Ook na het bekijken van de beelden bleef de penalty staan. Martens nam de taak op zich en schoot de 2-1 binnen. In de vijf minuten blessuretijd was Japan nog een keer dicht bij de 2-2, maar Spitse redde op de doellijn.

Oranje revancheert zich voor de uitschakeling tegen Japan op het WK van 2015 en neemt het aankomende zaterdag op tegen Italië.