Oranje op rapport: Van Veenendaal en middenveld uitblinkers, v/d Sanden dissonant

25-06-2019 23:10 Laatste update: 23:11
106

Vraag niet hoe, maar het WK-sprookje van de Oranje Leeuwinnen is nog niet ten einde: Oranje opende prima tegen Japan, leek in de slotfase door de hoeven te zakken, maar greep in de slotfase alsnog de laatste strohalm vanaf de penaltystip. VoetbalPrimeur deelt cijfers uit na een moeizame overwinning in het broeierige Bretagne.

Sari van Veenendaal – 7,5: 62 minuten lang niets te doen gehad, afgezien van de tegengoal waar ze niets aan kon doen, maar toen was daar ineens de afstandspoging van Emi Nakajima. Verraderlijk schot, maar uitstekend gepareerd. Twintig minuten later: schot van Yuka Momiki, weer een puike redding. Van Veenendaal sleepte Oranje door de loodzware slotfase en heeft zich uitstekend herpakt na twee mindere optredens.

Desiree van Lunteren – 5,5: Voetbalt lekker mee en is bij tijd en wijle fel in de duels, maar blijft verdedigend kwetsbaar. Het doelpunt van Japan kwam op naam van haar directe tegenstander Yui Hasegawa.

Stefanie van der Gragt – 5: Keerde na twee wedstrijden weer terug in de basis en oogde wat onwennig, zowel in de opbouw als in verdedigend opzicht. Kon Anouk Dekker, één van de beteren tegen Canada, niet doen vergeten.

Dominique Bloodworth – 7: Voorspelbaar in de opbouw, maar Bloodworth compenseerde dat met een verdedigend doortastend optreden. Positioneel sterk en veel cruciale laatste passes onderschept: de rots in de Oranje-branding.

Merel van Dongen: – 6: Een degelijk optreden van de linksback, die in aanvallend opzicht weinig bijdroeg, maar keurig overeind bleef in de duels. De concurrentiestrijd met Kika van Es lijkt definitief beslist.

Jackie Groenen – 7,5: Voor rust dé uitblinker van Oranje: overal te vinden, duels winnend en het spel verdelend. Naarmate de wedstrijd vorderde, vloeiden ook bij Groenen de krachten weg. Het moge echter duidelijk zijn dat de Brabantse een onmisbare schakel op het middenveld is.

Sherida Spitse – 7,5: Het rustpunt op het middenveld: vrijwel altijd aanspeelbaar, de blik constant naar voren gericht, levensgevaarlijk met haar spelhervattingen en ook verdedigend sterk. Spitse kon niet voorkomen dat Oranje in de slotfase van de eerste en tweede helft overlopen werd, maar onderscheidde zich in de blessuretijd met een cruciale redding in de doelmond.

Daniëlle van de Donk – 6,5: Stoof uit de startblokken, ging voorop in het druk zetten en dook in alle vrije ruimtes. In de loop van de eerste helft leek de vermoeidheid echter toe te slaan en slopen er slordigheidjes in het spel van Van de Donk. Na rust onverminderd energiek, maar veel minder dwingend aanwezig.

Shanice van de Sanden – 4: Je hebt soms van die wedstrijden... Aan haar inzet lag het absoluut niet, maar het werd wederom niet de avond van Van de Sanden. De rechtsbuiten was bijzonder ongelukkig in haar keuzes en kwam haar directe tegenstander Aya Sameshima nauwelijks voorbij. De Utrechtse moet vrezen voor haar basisplek.

Vivianne Miedema – 5,5: Uitstekend op dreef tijdens de poulefase, maar de Oranje-topscorer aller tijden kon ditmaal het verschil niet maken. Miedema miste al vroeg in de wedstrijd een open kans en viel vooral op doordat ze niet zo fanatiek druk zette als haar teamgenoten. De spits kwam na rust iets beter uit de verf, maar speelde haar minste wedstrijd van dit WK.

Lieke Martens – 6,5: Het was vooraf de grote vraag: zou Lieke Martens eindelijk opstaan? Het antwoord: ja en nee. Startte uitstekend met een paar keurige voorzetten op Miedema en de fraaie 1-0, maar liet in de loop van de wedstrijd steeds minder zien. In de allerlaatste minuut nam ze echter haar verantwoordelijk en schoot ze Oranje vanaf de penaltystip naar de laatste acht: ga er maar aan staan!

Invallers:

Lineth Beerensteyn – 6,5: Kwam na 68 minuten in het veld voor Van de Sanden, op een moment dat het beste er wel vanaf was bij Oranje. De supersub van Bayern München had net dat beetje extra energie over om de aanval te forceren, waar uiteindelijk de beslissende penalty uit kwam. Bondscoach Sarina Wiegman kan eigenlijk niet om haar heen.

Kika van Es – x: Viel na 85 minuten in voor de moegestreden Van Dongen, aan wie Van Es juist haar basisplek had verloren. Speelde te kort voor een beoordeling.

Jill Roord – x: Nam direct na de entree van Van Es de plek van Van de Donk over. Leidde de aanval in waar de beslissende 2-1 uit kwam, maar speelde te kort voor een beoordeling.