Buitenlandse pers looft 'different beast' van Oranje: 'Tegen Japan overtuigde ze'

26-06-2019 06:30 Laatste update: 15:41
71

Oranje heeft zich met een benauwde overwinning op Japan (2-1) gekwalificeerd voor de kwartfinale van het WK voetbal. Hoe werd er in de landen die zich ook kwartfinalist mogen noemen, geschreven over het optreden van het Nederlands elftal? VoetbalPrimeur maakt een rondje langs de velden.

'Martens laat Japan buigen: in de kwartfinale is het Italië - Nederland', aldus La Gazzetta dello Sport. In het land van de komende tegenstander van Oranje is vooral aandacht voor het optreden van Lieke Martens. 'Een pareltje van Martens opent de score. De Nederlandse buitenspeler raakt de bal met de hak uit een corner van Spitse en stuurt de bal door de benen van Sugasawa richting de verre hoek'. Gazetta zag dat Japan vooral na rust beter was. 'Maar het doel van Oranje, met een geweldige Van Veenendaal, leek wel behekst'. Het laatste woord was aan de 'meedogenloze Martens', die Oranje vanaf elf meter naar de kwartfinale schoot.

Het Amerikaanse Bleacher Report stelt vooral de beslissende penalty aan de kaak. 'De VAR was opnieuw het middelpunt van controverse, toen Nederland in de laatste minuut een penalty kreeg wegens hands van de Japanse aanvoerder Saki Kumagai. Martens stond op, maakte haar tweede en schreef geschiedenis voor haar team'.

Ook het Zweedse Aftonbladet zet vraagtekens bij de toegekende strafschop. 'Martens de held na controversiële straf', kopt het medium. Aftonbladet zag hoe Japan na rust het betere van het spel had, maar niet tot scoren kwam. 'Japan kreeg een handvol gevaarlijke kansen, maar dichterbij dan een schot tegen de lat kwam het niet. In plaats daarvan zegevierden Nederland en Lieke Martens.'

Nederland toonde vlagen van klasse
Volgens The Guardian was de wedstrijd tussen Nederland en Japan er een tussen twee landen die hun draai in Frankrijk nog niet helemaal hebben gevonden. 'De Nederlanders begonnen de wedstrijd met drie overwinningen op zak, maar defensief was het vaak zwak', aldus The Guardian. 'Op een warme avond in Rennes lieten de Europees en de Aziatisch kampioen vlagen van hun klasse zien. Dat was terug te zien in beide goals die voor rust vielen'.

Verder heeft het Britse medium speciale aandacht voor het optreden van Martens. 'Martens was de grote ster toen Oranje twee jaar geleden Europees kampioen werd, en verdiende een lucratieve transfer naar Barcelona. Ze is daarna niet tegengevallen, maar is ook niet doorgegaan op de weg die velen hadden verwacht. In Rennes toonde ze zich a different beast en na zeventien minuten beloonde ze dat met een knap hakgoal uit een corner van Sherida Spitse'.

Oranje 'niet overtuigend'
Het Franse L'Equipe spreekt van een 'geweldige wedstrijd' tussen Oranje en Japan. 'Martens schoot haar ploeg naar de kwartfinale in een goede fase van de Japanners, die in het laatste half uur de beste kansen kregen', schrijft het medium. 'Japan eindigde sterker, maar de Europees kampioen staat zaterdag n Valenciennes tegenover Italië in de kwartfinale. Het optreden van Oranje was in het algemeen niet overtuigend, op het eerste kwartier na'.

'90e minuut! Martens beslist drama tegen Japan', kopt Kicker. Volgens onze oosterburen had Oranje over geluk niet te klagen. 'In de laatste fase leek een Japans doelpunt een kwestie van tijd, maar een hand op de verkeerde plek zorgde voor de zeer late beslissing'. Ook Kicker heeft aandacht voor het optreden van de 'opvallende Martens'. 'Gedurende het toernooi werd de wereldvoetbalster van 2017 vaak bekritiseerd vanwege haar prestaties. Tegen Japan overtuigde Martens en zette ze haar ploeg met een droomgoal op voorsprong'.

Het Noorse Aftenposten schrijft dat Nederland kwartfinalist is 'ondanks dat ze werden overbluft door de agressieve Japanners'. Na een goed begin kwam Oranje op voorsprong, maar na de 1-1 was Japan beter. 'Iedereen die na rust een offensief van de Europees kampioen verwachtte, kwam van de koude kermis thuis. Japan had het grootste deel van de tweede helft het overwicht en werd een aantal keer gevaarlijk voor het Nederlandse doel', schrijft Aftenposten. Naast de lat, was ook Oranje-keepster Van Veenendaal van doorslaggevend belang. 'Ze had een geweldige redding op de inzet van Mana Iwabuchi en keerde vervolgens ook de inzet van Narumi Miura. Daarna volgde de penalty die de strijd beslist'.