Ajax wekt ergernis voor ingang herenakkoord: 'Formeel hebben ze het recht'

Ajax wekt ergernis voor ingang herenakkoord: 'Formeel hebben ze het recht'

Gepubliceerd: woensdag 26 juni 2019 om 15:21wo 26-06-2019 om 15:21

Laatste update: woensdag 26 juni 2019 om 15:37wo 26-06-2019 om 15:37

Vanaf komende maandag (1 juli) is het herenakkoord van kracht tussen zes clubs in de Eredivisie. Het akkoord zou aanvankelijk pas vanaf het seizoen 2020/21 ingaan, maar werd naar voren gehaald. Ajax was een van de clubs die daar geen voorstander van was, weet Voetbal International. 

"Oorspronkelijk was een latere ingangsdatum gepland, omdat werd gedacht aan een nieuwe opzet van de competitie. Om die in te voeren, was eerst een overgangsjaar nodig geweest. Aangezien er geen overeenstemming kwam over een andere competitieopzet, vonden wij dat de onderwerpen waar wél een akkoord over bereikt was, naar voren gehaald konden worden", legt AZ-directeur Robert Eenhoorn uit tegenover VI.

Uiteindelijk waren drie clubs tegen het naar voren halen van het herenakkoord, waar Ajax, AZ, PSV, Feyenoord, Vitesse en FC Utrecht eerder mee akkoord gingen. Een van die clubs was Ajax. De Amsterdammers haalden de afgelopen weken meerdere jeugdspelers van Feyenoord (Rico Speksnijder en Steven van der Sloot) en AZ (Kian Fitz-Jim en Rio Hillen) binnen. "Formeel gezien hebben ze het recht om dit te doen", aldus Eenhoorn.

Begrip voor het handelen van Ajax lijkt Eenhoorn echter niet te hebben. "Die hele veranderagenda is ooit begonnen om de weerstand binnen de Eredivisie te verhogen. Dat was de reden te kijken naar een kleinere competitie van zestien clubs en een kampioenspoule. Met die achterliggende gedachte is ook gesproken over het beschermen van de jeugdopleidingen, zodat clubs zelf waarde op het veld creëren", legt hij uit. "Dat is wat anders dan optreden als een corporate instelling die alles wil overnemen en de concurrentie verzwakt. We praten nu alleen over de spelers die zijn vertrókken uit de jeugdopleiding van AZ, maar minimaal het dubbele aantal spelers is gevráágd om te gaan."

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws