'Als Van den Berg bij Ajax had gespeeld, zat hij waarschijnlijk niet in 't eerste'

'Als Van den Berg bij Ajax had gespeeld, zat hij waarschijnlijk niet in 't eerste'

27-06-2019 13:24
52

Anderhalf jaar na zijn Eredivisie-debuut maakt Sepp van den Berg de overstap van PEC Zwolle naar Liverpool. John van 't Schip liet hem ruiken aan het grote werk en is benieuwd hoe de zeventienjarige verdediger zich gaat manifesteren op Anfield.

Van den Berg was met zijn 16 jaar en 81 dagen de jongste PEC-debutant in de Eredivisie. "Toen was het nog een verlegen jongen, echt een jochie", memoreert Van 't Schip in gesprek met de NOS. "Hij durft een bal in te spelen, is snel en kopsterk. Op technisch en tactisch niveau was hij er klaar voor, maar als mens nog niet. Hij zat dan ook nog in de derde of vierde klas van de middelbare school."

Van 't Schip weet niet of Van den Berg er goed aan doet om naar Liverpool te verhuizen. "De tijd zal het moeten uitwijzen", aldus de clubloze trainer, die de vergelijking trekt tussen Liverpool en Ajax. "Kijk, die clubs investeren gewoon in talent. Ajax haalt Christian Eriksen en Vaclav Cerny en laat ze dan verder rijpen in de eigen jeugd. Liverpool koopt vijf, zes spelers en eigenlijk hoeft er maar eentje het te halen. De anderen kunnen ze vast weer verhandelen.

"Sepp zal absoluut niet voor de basis van het eerste worden gehaald, maar is een jongen waarbij ze hopen dat het een schot in de roos is", zegt Van 't Schip, die de verwachtingen tempert. "Sepp is niet de nieuwe Franz Beckenbauer. Dat is ook niet eerlijk om te zeggen. Als hij bij Ajax had gespeeld, had hij waarschijnlijk niet in het eerste gespeeld. Bij PEC kreeg hij de mogelijkheid en dat heeft hij goed gedaan."