Nieuw tijdperk in Alkmaar: nóg meer eigen jeugd en transferdrukte voor de deur

Nieuw tijdperk in Alkmaar: nóg meer eigen jeugd en transferdrukte voor de deur

27-06-2019 15:00 Laatste update: 15:08
94

Na vijf succesvolle seizoenen onder John van den Brom zwaait nu Arne Slot de scepter in Alkmaar. Aan de nieuwe, onervaren trainer de taak om met een talentvol team vol spelers uit eigen gelederen opnieuw best of the rest in de Eredivisie te worden. Eerst nog twee hectische transfermaanden voor de boeg. 

Nog vier weken bikkelen op de training en een aantal oefenpotjes spelen en dan staat voor AZ al het Europa League-tweeluik met het Zweedse BK Häcken op het programma. Voor directeur voetbalzaken Max Huiberts is ondertussen topdrukte op komst. Hij moet een vervanger zien te strikken voor Adam Maher, die in het kielzog van John van den Brom is vertrokken naar Utrecht. Bovendien staan diverse basiskrachten in de belangstelling. Huiberts heeft de afgelopen jaren bewezen dat hij een uitstekende onderhandelaar is; onder meer Vincent Janssen en Alireza Jahanbakhsh leverden de laatste jaren fantastische bedragen op. 

Belangstelling
Thomas Ouwejan en Oussama Idrissi worden mogelijk de volgende AZ'ers die voor de hoofdprijs naar het buitenland verkassen. VI meldde eerder deze week dat Serie A-subtopper Torino in de markt is voor Ouwejan. De linksback zou ook gevolgd worden door Crystal Palace. Oussama Idrissi, momenteel met Marokko actief op de Afrika Cup, heeft zich in de kijker gespeeld bij FK Krasnodar. In Rusland is blijkbaar ook FOX Sports te ontvangen, want eerder al werden Younes Namli (PEC Zwolle) en Tonny Vilhena (Feyenoord) door Krasnodar aangetrokken. Huiberts heeft een prijskaartje van ongeveer tien miljoen euro om de nek van Idrissi gehangen. 

Een naam die deze maand een aantal keer is gevallen in het AFAS Stadion, is die van Jordy Clasie. De controleur was afgelopen jaar op huurbasis actief bij Feyenoord en keerde daarna terug naar Southampton, maar in Engeland is zijn rol uitgespeeld. Bij AZ ligt een contract voor vier seizoenen klaar. Clasie kan op het middenveld de positie invullen die door het vertrek van Maher is vrijgekomen. Donderdag werd ook David Henen aan een transfer naar Alkmaar gelinkt. Henen is een linksbuiten van het Belgische Charleroi. De Belg zou de opvolger kunnen worden van Idrissi. 


Ron Vlaar signeerde eerder deze week een nieuw contract, dus hij staat nog een seizoen in de achterhoede van AZ. Afgelopen jaar vormde Vlaar een sterk koppel met de talentvolle Teun Koopmeiners. Laatstgenoemde is ook inzetbaar als controleur. Slot kan Koopmeiners doorschuiven, want de coach heeft met onder meer Stijn Wuytens, Pantelis Hatzidiakos en Léon Bergsma voldoende alternatieven achter de hand. Jeugdexponent Ouwejan groeide twee jaar geleden uit tot basisspeler toen Ridgeciano Haps, ook al eigen kweek, voor miljoenen werd verkocht aan Feyenoord. Nu staat Owen Wijndal - eveneens afkomstig uit de opleiding van AZ - te trappelen om de plek van Ouwejan over te nemen, mocht hij inderdaad verkocht worden. Huurling Yukinari Sugawara (18) is de back-up voor Jonas Svensson. 

Talenten
Kilometervreter Fredrik Midtsjø werd afgelopen zomer nog gelinkt aan clubs uit grote competities. Voorlopig is het oorverdovend stil rond de Noorse controleur. Dat geldt ook voor aanvoerder Guus Til. Hij moet nu weer een volgende stap gaan maken. Talenten als Mohamed Taabouni, Thijs Oosting, Kenzo Goudmijn en Tijjani Reijnders trainen momenteel met de eerste selectie mee. Zij krijgen tijdens de oefencampagne de kans om indruk te maken op Slot. Jeremy Helmer mikt op een definitieve doorbraak. 

Omdat zowel Bjørn Johnsen als Mats Seuntjens wil vertrekken, krijgt AZ komend seizoen waarschijnlijk een nieuwe nummer 9. Dat moet Ferdy Druijf of Myron Boadu worden. Druijf scoorde afgelopen jaar aan de lopende band namens Jong AZ en NEC (huurbasis), Boadu herstelde van een zware blessure. De twee jonkies mogen het met elkaar uitvechten. Verder zijn alle ogen natuurlijk gericht op smaakmaker Calvin Stengs. Voor hem kan in 2019/20 zomaar een debuut in het Nederlands elftal lonken. 

Is Clasie een goede opvolger voor Maher? Wie wordt de spits van AZ? En hoe gaat Slot het met dit team doen? Deel je mening in de comments!