'Ajax rekent erop dat ze bij die 32 clubs horen, want je draait Eredivisie nek om'

'Ajax rekent erop dat ze bij die 32 clubs horen, want je draait Eredivisie nek om'

27-06-2019 21:58
156

De UEFA en de Europese topclubs willen een promotie- en degradatieregeling tussen de Champions League en de Europa League. Ajax lijkt voorstander, hoewel het plan funest zou zijn voor de Eredivisie en veel andere competities.

Dat zegt Jacco Swart tegen Voetbal International. Hij is sinds kort werkzaam voor de European Leagues, een organisatie die de belangen van nationale competities behartigt. Onder leiding van Juventus-baas Andrea Agnelli stuurt de European Club Association (ECA) aan op de rigoureuze wijziging. Agnelli is de voorzitter van de ECA, Ajax-directeur Edwin van der Sar vicevoorzitter.

Swart vreest dat de 32 beschikbare Champions League-plaatsen veelal naar dezelfde clubs zullen gaan door het gesloten systeem. "In mijn beleving is Edwin heel dicht betrokken bij de beleidskeuzes van de ECA. Als ik hem goed beluister, is hij ondersteunend aan Agnelli. Vermoedelijk rekent Ajax erop dat ze bij die 32 gaan horen. Een andere verklaring kan ik niet bedenken, want voor het voetbal is dit een slecht plan. Je draait de Eredivisie en een heleboel andere competities de nek om."

"Zou dit plan doorgaan en ben je er in 2024 niet bij, dan kom je daar bijna niet meer tussen", voorspelt Swart, voorheen directeur van de Eredivisie CV. "Het is natuurlijk geen toeval dat PSV juist nu een plan ontrolt met als doel tegen die tijd bij de top 32 te horen. In theorie kan het zo zijn dat PSV derde wordt in de Eredivisie, maar toch mag meedoen in de Champions League, en de landskampioen niet. Wat is de schaal dan nog waard?"