'Ajax heeft geen enkel recht om zich te mengen in ons beleid en besluitvorming'

'Ajax heeft geen enkel recht om zich te mengen in ons beleid en besluitvorming'

30-06-2019 12:42
99

De samenwerking tussen Sparta en Ajax op het gebied van de jeugdopleiding zorgde vorig jaar voor veel ophef, met name in Rotterdam. Op de clubsite lichten hoofd opleidingen Dolf Roks (foto) en directeur Manfred Laros daarom het één en ander toe.

De talentenfabriek van Sparta staat al jaren hoog aangeschreven en is ook dit jaar weer genomineerd voor de award voor de beste jeugdopleiding van Nederland. In oktober 2018 maakten Sparta en Ajax plotseling bekend te gaan samenwerken op het gebied van jeugdopleiding. Het zorgde voor veel kritische geluiden, mede door de angst dat voortaan alle Sparta-talenten naar Amsterdam verhuizen.

"In 2014 was er al een eerste oriënterend gesprek. In die periode hebben we met meerdere clubs gesproken", verklaart hoofd opleidingen Dolf Roks. "Ook met Feyenoord, maar dat bleek tot tweemaal toe geen goede combinatie. PSV kwam in eerste instantie met het voorstel om ons op te nemen in een bestaand netwerk met clubs. Dat vonden we niet goed genoeg."

"Meer en betere spelers"
Roks en Ajax-directeur Marc Overmars kwamen vervolgens tot overeenstemming. "Voor Sparta moest voorop staan dat onze opleiding er beter van moest worden. Niet alleen door het inperken van het aantal spelers dat gratis de overstap kan maken naar Ajax, maar ook organisatorisch bij Sparta: het vergroten van de vijver qua talent door gebruik te maken van de jeugdscouting van Ajax, waardoor wij meer en betere spelers kunnen binnenhalen."

"Laten we nogmaals benadrukken dat we uitsluitend samenwerken in de jeugdopleiding", vult directeur Manfred Laros aan. "Ajax heeft geen enkel recht om zich te mengen in ons beleid, onze besluitvorming, op geen enkel gebied. Het is puur een voetbaltechnische samenwerking voor jeugd tot en met 15 jaar op het gebied van opleiding, training en scouting." Ajax mag voortaan maximaal drie spelers per jaar overnemen van Sparta.

Scouts delen
Roks: "Daarnaast kunnen jeugdspelers van Ajax de overstap terug maken naar Sparta, zonder dat wij daar een vergoeding voor hoeven te betalen en wellicht wel het belangrijkste is, dat wij gebruikmaken van het netwerk van Ajax. Zij hebben het grootste scoutingsnetwerk in Nederland en spelers die voor ons interessant zijn in de regio worden door de scouts van Ajax gedeeld met ons. De eerste concrete voorbeelden zijn er al."

"Ajax heeft veel meer scouts dan wij. Daarom hebben zij veel meer spelers in beeld. Wij wisselen namen uit. Wat voor Ajax géén '9' is, maar een '8', kan voor Sparta zeer interessant zijn. Daarnaast is het ook zo dat de aantrekkingskracht van de Sparta Jeugdopleiding groter is door samen met Ajax op te trekken. Jeugdspelers die een keuze kunnen maken tussen meerdere BVO's kiezen nu wellicht eerder voor Sparta dan voor een andere club."