Wie is 'El Machin' Edson Alvarez: het Ajax-doelwit aan de hand van vier vragen

Wie is 'El Machin' Edson Alvarez: het Ajax-doelwit aan de hand van vier vragen

01-07-2019 16:55
68

Ajax is eruit: Edson Alvarez moet de opvolger van Matthijs de Ligt worden in Amsterdam. Maar wie is de 21-jarige Mexicaan? VoetbalPrimeur zoekt het uit.

Ajax versterkte zich deze zomer al met doelman Kjell Scherpen, verdedigers Kik Pierie en Lisandro Martinez, middenvelder Razvan Marin en aanvaller Quincy Promes. Als we de berichten van onder meer De Telegraaf, het Algemeen Dagblad en Voetbal International mogen geloven, wordt Alvarez de volgende aankoop van Marc Overmars. Met de 21-jarige Mexicaan lijkt Ajax een goudmijntje in huis te halen.

Wat is Alvarez voor type speler?
Alvarez is een rechtspoot, die bij voorkeur als rechter centrale verdediger speelt. Hij kan ook uit de voeten als rechtsback en controlerende middenvelder. Met een lengte van 1.87 is Alvarez geen boom van een vent, maar in de duels - op de grond en door de lucht - legt hij het zelden af. Dat is essentieel voor Ajax, omdat De Ligt op dat vlak een krater achterlaat.

Naast zijn duelkracht heeft El Machin veel snelheid, is hij sterk in de passing en staat hij bekend als een balveroveraar. Mede daardoor speelde hij de laatste drie Gold Cup-wedstrijden van Mexico als controlerende middenvelder. In zijn thuisland wordt hij door kenners vergeleken met N'Golo Kante, al is de Fransman van Chelsea kleiner van stuk.

Waar komt Alvarez vandaan?
Alvarez kwam op 24 oktober 1997 ter wereld in Tlalnepantla de Baz, vlakbij Mexico-Stad. Nadat hij vijf jaar geleden werd opgenomen in de befaamde jeugdopleiding van Club América, stroomde hij in 2016 door naar de A-selectie. In augustus van dat jaar maakte de verdediger zijn debuut en verdween hij niet meer uit de basiself.

Inmiddels speelde Alvarez ruim honderd wedstrijden voor Club América. Eind 2018 beleefde hij zijn hoogtepunt in het shirt van Club América: de Mexicaanse topclub won de Apertura (najaarscompetitie) door twee goals van Alvarez in de finale tegen Cruz Azul. Scoren doet hij overigens niet vaak. In drie seizoenen vond hij vijf keer het net.

Wat heeft Alvarez internationaal gepresteerd?
De teller van Alvarez staat op 24 interlands voor Mexico. Oplettende kijkers konden hem al in actie zien tijdens het WK in Rusland. In drie van de vier wedstrijden van El Tri stond Alvarez aan de aftrap. Met zijn sterke invalbeurt tegen Duitsland, toen Hirving Lozano zich tot matchwinner kroonde, dwong hij een basisplaats af voor de drie daaropvolgende duels. Alvarez speelde als rechtsback. Tegen Zweden (3-0 verlies) maakte hij een eigen goal.

Op dit moment is Alvarez dus actief op de Gold Cup met Mexico, dat in de nacht van dinsdag op woensdag (Nederlandse tijd) de halve finale speelt tegen Haïti. In de Verenigde Staten valt Alvarez tot dusver niet bijzonder op. Na afloop van de Gold Cup komt het waarschijnlijk van een transfer voor de international.

Hoeveel moet Alvarez kosten?
In zijn tot medio 2022 lopende contract bij Club América staat een gelimiteerde afkoopsom van 15 miljoen euro. Als Overmars dat bedrag biedt, mag hij meteen in onderhandeling met Alvarez. De persoonlijke eisen van Alvarez worden vermoedelijk geen probleem. Een jaar geleden kon Ajax hem nog voor acht miljoen overnemen, maar kreeg Lisandro Magallán de voorkeur.

Ook PSV, dat is afgehaakt door de hoge vraagprijs, Wolverhampton Wanderers, Celtic, Internazionale, Atalanta Bergamo en Fiorentina zijn gelinkt aan Alvarez. Na afloop van de Gold Cup hakt hij de knoop door. Naar verluidt heeft El Machin een voorkeur voor Ajax vanwege de indrukwekkende Champions League-campagne van afgelopen seizoen.