KNVB-directeur baalt van prijzengeld op WK: 'FIFA maakt honderden miljoenen winst'

KNVB-directeur baalt van prijzengeld op WK: 'FIFA maakt honderden miljoenen winst'

02-07-2019 07:56
71

De KNVB vindt dat de FIFA veel meer geld moet uittrekken voor het vrouwenvoetbal. De wereldvoetbalbond heeft in totaal slechts 26,5 miljoen aan prijzengeld beschikbaar gesteld voor het WK in Frankrijk.

Hoewel dat een verdubbeling is ten opzichte van vier jaar geleden, is het nog steeds veel te weinig, stelt KNVB-directeur Jan Dirk van der Zee in De Telegraaf. "Het lijkt veel geld, maar ik vind dat ze veel grotere stappen hadden moeten zetten richting de 355 miljoen euro die bij de mannen werd uitgekeerd na het WK in Rusland", vertelt hij. "Het gat had anno 2019 kleiner moeten zijn."

"Ik snap niet dat de FIFA met droge ogen kan beweren dat het fantastisch is wat ze hebben gedaan", vervolgt Van der Zee. "Ja, ze verdubbelen het, maar als je iets wat niks is verdubbelt, is het nog steeds niks. De FIFA maakt per jaar honderden miljoenen euro's winst. Wat is nog eens 30 miljoen extra dan? Helemaal niets toch?"

Mochten de Oranje Leeuwinnen de wereldtitel pakken, dan harken ze 3,5 miljoen euro binnen. Mocht de halve finale het eindstation zijn dan blijft de opbrengst steken op 1,4 miljoen. Een gedeelte van het prijzengeld wordt evenredig onder de speelsters verdeeld, maar een percentage van het bedrag gaat ook naar de KNVB.

"Zelfs met 3,5 miljoen aan prijzengeld draaien we verlies", legt Van der Zee uit. "Dat doen we overigens met alle liefde. Geld is belangrijk, een WK winnen belangrijker. Dat is ook voor de verdere ontwikkeling geweldig."