'Bierdrinker' Derksen: 'Ik miste vaak een doorgetrokken streep. Ik dacht: kappen'

'Bierdrinker' Derksen: 'Ik miste vaak een doorgetrokken streep. Ik dacht: kappen'

02-07-2019 19:02 Laatste update: 19:00
40

Johan Derksen nam 25 jaar geleden een ingrijpende beslissing: de inmiddels zeventigjarige Veronica Inside-analist besloot om te stoppen met alcohol en om zijn eetpatroon drastisch te veranderen. De gewezen Voetbal International-journalist merkt dat hij ervan opgeknapt is.

Aan het einde van de vorige eeuw was Derksen nog een 'bierdrinker', vertelt hij aan HP/De Tijd. "Ik kreeg er zo'n pens van. Dan was ik bij Roda JC geweest, had ik pils staan te hijsen in de perskamer, maar kroop ik toch achter het stuur en miste ik onderweg naar huis nog weleens een doorgetrokken streep." Derksen besloot om zichzelf tegen zichzelf in bescherming te nemen. "Ik dacht: Johan, kappen, gewoon kappen."

Inmiddels is de analist flink afgevallen en staat hij ook op zijn zeventigste nog midden in het leven. Derksen rijdt vrijwel elke avond heel Nederland door voor zijn theatertour. "Kijk, écht slecht voor je is achter de geraniums kruipen, of dat je enige verzetje is naar blokfluitles gaan in het gemeenschapshuis", stelt hij. "De komende drie jaar heb ik niet één dag of avond echt vrij. Alles is gepland, iemand anders zou daar gek van worden." Derksen voelt zich er echter prima bij. Ik heb het idee: zolang ik veel doe, ga ik niet dood. Het is nou ook weer niet zo dat ik me elke dag bezighoud met de dood, maar ik weet wel: ik zit nog lang niet in de wachtkamer."