Saïd Ouaali naast Ajax-trainer Erik ten Hag

'Ajax licht vóór onderhandeling altijd eerst club in over interesse van speler'

'Ajax licht vóór onderhandeling altijd eerst club in over interesse van speler'

03-07-2019 13:54
94

Saïd Ouaali, hoofd jeugdopleiding bij Ajax, vindt dat de kritiek op zijn club overdreven. De Amsterdamse club versterkte zich deze zomer met een aantal talenten van Feyenoord en AZ, kort voordat het herenakkoord inging.

Het herenakkoord moet ervoor zorgen dat Ajax, Feyenoord, PSV, AZ, Vitesse en FC Utrecht elkaars spelers meer met rust laten. "Het is een hot item in de media", reageert Ouaali op de Ajax-site. Eén van de belangrijkste afspraken is dat de zes clubs geen spelers meer actief benaderen. Volgens Ouaali gaat het in de praktijk vaak anders: talenten leggen volgens hem zélf contact met Ajax.

"Als spelers zelf denken dat ze bij Ajax beter kunnen worden en de overstap willen maken, dan zijn ze van harte welkom", aldus Ouaali. "Maar Ajax licht altijd eerst de club in over de interesse van de speler, praat erover en gaat pas daarna de onderhandeling aan. De andere club krijgt op deze manier altijd de kans om de speler te behouden."

De kritiek op de recente komst van Steven van der Sloot (Feyenoord) of Rio Hillen en Kian Fitz-Jim (beiden AZ) vindt de Ajax-opleider dan ook onterecht. "Onze rol wordt overdreven, zo extreem is die niet. Wat critici vergeten is dat het uitgangspunt van deze afspraak niet is dat we geen spelers mógen overnemen. Het idee was ervoor te zorgen dat alle clubs gemotiveerd blijven om te blijven investeren in hun jeugdopleiding."