Oranje sprankelt niet, maar houdt stand en debuteert dankzij Groenen in WK-finale

Oranje sprankelt niet, maar houdt stand en debuteert dankzij Groenen in WK-finale

Gepubliceerd: woensdag 3 juli 2019 om 23:38wo 03-07-2019 om 23:38

De Oranje Leeuwinnen mogen nog steeds blijven dromen van de wereldtitel. Zweden bezorgde Nederland handenvol werk tijdens de halve finale in Lyon, maar zal toch met Engeland om de derde plaats moeten strijden: Jackie Groenen schoot Oranje in de verlenging naar de finale tegen de regerend kampioenen uit de Verenigde Staten.

Bondscoach Sarina Wiegman voerde één wijziging door ten opzichte van de kwartfinalewedstrijd tegen Italië: Shanice van de Sanden moest plaatsmaken voor Lineth Beerensteyn. Die mutatie kon echter niet voorkomen dat Zweden voor rust beter was en de grootste kansen op de openingstreffer kreeg. Spits Stina Blackstenius kwam na een kwartier al vrij voor Sari van Veenendaal, die de situatie echter meester was.

De doelvrouw hield een pijnlijke hand over aan die redding, maar verbeet de pijn en hield Oranje voor rust op de been. Van Veenendaal tikte een gevaarlijk indraaiende vrije trap voor het hoofd van Nilla Fischer weg en voorkwam met haar voet een treffer van Lina Hurtig. Oranje kon in de heerste helft geen enkele kans creëren en raakte bovendien Lieke Martens kwijt: de licht geblesseerde linksbuiten moest halverwege vervangen worden door Jill Roord.

In de tweede helft kroop Oranje wederom door het oog van de naald: Dominique Bloodworth moest er een sliding uitgooien om Blackstenius af te stoppen en Van Veenendaal duwde een diagonale inzet van Fischer tegen de paal. Na een uur spelen begon de wedstrijd te kantelene en meldde Nederland zich voor het eerst aan het front. Sherida Spitse legde een corner panklaar op het hoofd van Vivianne Miedema, die echter op de lat kopte. De ingevallen Van de Sanden leek in de blessuretijd nog een verlenging te kunnen voorkomen, maar schoot via de vingertoppen van Hedvig Lindahl voorlangs.

Oranje bleef strijden voor elke meter en had tijdens het extra half uur meer over dan Zweden. Vlak voor het aanbreken van de honderdste minuut werd het veldoverwicht omgezet in de 1-0: Groenen kon opstomen richting de zestien meter en verschalkte Lindahl met een diagonale schuiver. Zweden zette nog aan voor een slotoffensief, maar Nederland hield de nul op het bord. De wedstrijd eindigde overigens op vervelende wijze: Kosovare Asllani ging knock-out na een luchtduel met Dominique Bloodworth en moest minutenlang behandeld worden op het veld.

De volgende en laatste afspraak in Frankrijk staat gepland voor zondag 7 juli: de WK-finale tussen Nederland en de Verenigde Staten begint om 17.00 uur.

Poll

Wie wordt wereldkampioen?

(5991 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws