Zweedse media treuren om mislopen finale: 'Vreemd dat VAR daar niet naar keek'

04-07-2019 06:00 Laatste update: 08:14
91

Zweden is in rouw nadat het na verlenging in de halve finale van het WK verloor van het Nederlands elftal. Daardoor strandden de Zweden op de drempel van de finale. VoetbalPrimeur maakte een rondje langs de Zweedse media om te kijken wat zij over de wedstrijd in Lyon schreven.

Het Zweedse Aftonbladet laat Hedvig Lindahl aan het woord. De keepster speelde een uitstekende wedstrijd, maar had geen antwoord op het schot van Jackie Groenen. "Op dit moment wil ik stoppen met voetbal", zei de keepster in tranen. Aftonbladet treurt om de misgelopen finale en haalt nog wel een moment aan in de tweede helft waarop Zweden wellicht een penalty had moeten hebben.'In de 67ste minuut, bij een 0-0 stand, werd Lina Hurtig omvergegleden door Desiree van Lunteren'. Aftonbladet stelt dat het vreemd is dat die situatie niet is beoordeeld door de VAR.

Wedstrijd van keepsters
Expressen noemde de halve finale tussen Nederland en Zweden 'de wedstrijd van de keepsters'. Bij de Zweden blonk Hedvig Lindahl uit, aan de andere kant keepte Sari van Veenendaal uitstekend. 'Zweden had in de eerste helft de overhand en vanuit Zweeds oogpunt leek dat doorgetrokken kunnen worden toen de Nederlandse sterspeelster Lieke Martens na rust werd vervangen. Maar Oranje knokte zich in de wedstrijd en maakte het Zweden lastig'.

Nadat Lindahl geen antwoord had op de inzet van Groenen, slaagde Zweden er niet meer in zich terug in de wedstrijd te knokken. 'In de laatste fase werd de grote ster Kosovar Asllani gevloerd door een bal in het gezicht. Asllani moest gestabiliseerd worden en van het veld worden gedragen. (...) De Zweden slaagden er daarna niet in voor gevaar te zorgen voor het vijandelijke doel. Daarna waren de Zweedse spelers niet meer te stoppen en Sofia Jakobbson barstte in huilen uit'.

Het Zweedse Göteborgs-Posten spreekt van een 'tactisch spel' in Lyon. 'Zweden slaagde er aanvankelijk in het Nederlandse spel te neutraliseren en tegelijk gevaarlijk te worden voorin', aldus het medium. Het medium zag hoe het tempo na rust toenam en Oranje in de verlenging het overwicht had. 'In de honderdste minuut viel het doelpunt eindelijk - voor Nederland. Jackie Groenen plaatste de bal, Lindahl kon er net niet bij'.

'Gouden droom ten einde'
'De gouden droom van Zweden is ten einde', kopt Vasterbottens-Kuriren. Het medium ag een spannende wedstrijd in Lyon. 'De Zweden begonnen de wedstrijd met wat gedurende het toernooi al zo goed had gewerkt: hoog drukzetten, geduld bewaren en snelle wisselingen'. Het leidde tot een grote kans voor Stina Blackstenius, maar zij stuitte op Van Veenendaal. 'Nederland probeerde het wel, maar de lichtgeblesseerde Lieke Martens kwam niet in haar spel en ook spits Vivianne Miedema had het lastig. De Arsenal-speler was een paar keer dichtbij, maar uiteindelijk was daar altijd Caroline Seger of Nilla Fischer die in de weg stond'.

Vasterbottens-Kuriren zag hoe de landen het tempo na rust opvoerden. Zweden was dichtbij via Fischer (paal), bij Oranje scoorde Miedema bijna (lat). 'De goals bleven uit. Tot het eind. Toen kwam er eentje - en die hielp Nederland naar de WK-finale'.