Buitenlandse pers looft Oranje-uitblinker: 'Zij hield de Nederlandse hoop levend'

Buitenlandse pers looft Oranje-uitblinker: 'Zij hield de Nederlandse hoop levend'

04-07-2019 07:00 Laatste update: 07:57
45

Het Nederlands elftal plaatste zich woensdag voor het eerst in de geschiedenis voor de finale van het WK. VoetbalPrimeur maakte een rondje langs de velden bij de buitenlandse pers.

La Gazetta dello Sport zag dat Oranje in de verlenging beter voor de dag kwam dan Zweden. 'Oranje was frisser en profiteerde van een verdedigende fout van de tegenstander, waardoor de bal terecht kwam bij Groenen. Zij ontpopte zich tot de heldin van de avond voor Oranje, met een geplaatst schot in de benedenhoek', aldus het medium. 

'Verwachting niet waargemaakt'
Het Amerikaanse Bleacher Report keek met veel belangstelling naar de halve finale en weet nu dat Oranje zondag de tegenstander is van de Verenigde Staten. Onder de indruk zijn de Amerikanen niet. 'Waar de VS en Engeland er een show van maakten in de eerste helft van hun halve finale, wisten Nederland en Zweden de hoge verwachtingen niet waar te maken. Vanaf het begin oogden beide teams nerveus. De ploegen speelden om geen goal tegen te krijgen in plaats van er zelf eentje te willen maken. Het leidde tot veel fysieke duels op het middenveld, maar nauwelijks tot kansen'. 

Het Britse The Guardian zag hoe Manchester United-aankoop Groenen zich kroonde tot matchwinner. 'In de extra tijd maakte Groenen het verschil. De middenvelder is in het toernooi gegroeid, dribbelde naar de zestien en schoot de bal laag langs Lindahl', aldus het medium. Over de wedstrijd was The Guardian verder niet erg te spreken. 'Een saaie 90 minuten, misschien wel de saaiste van het hele toernooi'. 

'Groenen schiet Nederland naar WK-finale', kopt Kicker. Het Duitse medium zag dat Oranje het lastig had tegen de 'defensieve gedisciplineerde en consequent verdedigende Zweden'. Pas in de verlenging veranderde het wedstrijdbeeld. 'Anders dan in de negentig minuten had Nederland in de extra tijd meer aanvalsdrang dan de Scandinaviërs. In de honderdste minuut kwamen de elf van Sarina Wiegman aan de leiding. (...) Zweden probeerde gelijk te maken, maar oogde vermoeid. Uiteindelijk kwam Nederland via Van de Sanden ('120 + 1) nog het dichtst bij een tweede goal'.  

'Van Veenendaal onverslaanbaar'
Volgens L'Equipe is Nederland 'de verrassing door Zweden te elimineren en zich voor het eerst in de geschiedenis te plaatsen voor de WK-finale'. Het Franse medium zag Zweden het eerste uur domineren en concludeert dat Nederland het bereiken van de finale aan één iemand te danken heeft. 'Zonder hun keepster, Sari van Veenendaal, had Nederland in de reguliere speeltijd minimaal één goal tegen gekregen. Van Veenendaal trad meerdere keren handelend op ('13, '19, '37, '56) en hield de hoop levend'. Volgens L'Equipe was Van Veenendaal tegen Zweden 'onverslaanbaar'.

Het Noorse Aftenposten zag de WK-droom van het buurland in duigen vallen. 'De Zweedse vrouwen hadden een goede kans om hun tweede WK-finale te bereiken, maar Oranje had de meeste stootkracht toen het op verlenging aankwam'. De Noren bespreken bovendien een vermeend penaltymoment na rust. 'Volgens beelden op TV mogen de Zweden zich mogelijk benadeeld voelen wegens het niet krijgen van een penalty nadat Lina Hurtig naar de grond ging na een duel. Het VAR-team greep niet in'.  

'Feest bij de buren!', aldus Het Laatste Nieuws. 'Jackie Groenen, die ook een Belgisch paspoort heeft, was de heldin. De Oranje-gekte bereikt een nieuw hoogtepunt', schrijft het medium. Toch zag ook HLN dat het niet vanzelf ging. 'Zweden was scherper en technisch nauwkeuriger, Lieke Martens zat bij onze noorderburen in de tang van een stugge Hanna Glas. (...) Ook na de koffie zag Nederland bijwijlen sterretjes'. Nadat Fischer de paal had geraakt, kwam Oranje iets beter in de wedstrijd. 'Ook de ingevallen Shanice van de Sanden - gepasseerd door bondscoach Wiegman - bracht in haar Lyon een flinke dosis nieuwe Nederlandse dynamiek. Haar rushes stierven echter telkens een snelle dood.'

Na de goal van Groenen kwam de overwinning van Nederland niet meer in gevaar. 'De pijp bij de Zweedse vrouwen was evenwel uit, Nederland hield op haar beurt de zaakjes goed onder controle. Eén keer waren de Scandinaviërs nog gevaarlijk, maar een ultieme tackle smoorde het gevaar in de kiem. Van de Sanden miste in de slotminuut nog dé kans op 2-0, maar de excentrieke vleugelspits schoot bizar naast.'