Tapia en co voorkomen Chileense trilogie en krijgen herkansing tegen Brazilië

04-07-2019 07:08
21

Chili zal niet de kans krijgen om zijn derde Copa América op rij binnen te halen. De winnaar van 2015 en 2016 zal het toernooi voor de derde keer op rij afsluiten tegen Argentinië, maar doet dat ditmaal in de troostfinale: Peru bleek woensdagnacht Nederlandse tijd te sterk in Porto Alegre.

De ploeg van Renato Tapia had tijdens de groepsfase nog met 5-0 verloren van Brazilië, maar mocht als nummer drie toch door en verraste zaterdagavond met een gewonnen penaltyserie tegen Uruguay. Ook tegen Chili was men de underdog, maar Peru kwam al vroeg in de eerste helft op voorsprong: Edison Flores kreeg een kopbal van André Carrillo bij toeval voor zijn voeten en schoot vol overtuiging de 1-0 in de verre hoek.

Chili had een veldoverwicht en kreeg ook meerdere kansen, maar de uitblinkende doelman Pedro Gallese bleek niet te passeren. Nog voor rust stond de 2-0 zelfs op het bord: de Chileense defensie werd verrast door een lange bal van achteruit, Carrilo omspeelde de uitgekomen doelman Gabriel Arias en bediende Yoshimar Yotún. Peru verdedigde de voorsprong na rust met verve, was levensgevaarlijk in de counters en maakte in de extra tijd aan alle onzekerheid een einde. Tapia bediende José Paolo Guerrero met een splijtende pass en de routinier rondde uiterst koelbloedig af.

Eduardo Vargas kreeg diep in de extra tijd de kans om nog voor een eretreffer te zorgen, maar zijn panenka ging jammerlijk de mist in. Peru mag zondag afreizen naar het iconische Maracaña en krijgt daar een tweede kans tegen het gastland, dat zich in de eerste halve finale ontdeed van Argentinië. Chili strijdt zaterdag in São Paulo om brons met de Argentijnen.